Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nejen vycpaná zvířata a zkameněliny. Muzeum láká na Vlněné pohádkové odpoledne

Pobočka českolipského muzea Památník K. H. Máchy v Doksech umožní návštěvníkům 22. 7. od 13 do 18 hodin nahlédnout do jednoho z nejstarších řemesel – zpracování vlny a její následné využití k výrobě oděvů.

Od ovečky až k ponožce, od surové vlny až po hotové produkty. Ukážeme tradiční zpracování a využití vlny. Představíme celý proces od vyčesání střiže na česačce, ručního spřádání vlákna na kolovratu, praní a pletení.“ láká muzeum.

Vlna ale neslouží pouze k výrobě nejrůznějších textilních oděvů, ale můžeme ji také využít ke zhotovení oděvních doplňků, hraček či ozdob. Návštěvníky tak čeká řada tvůrčích dílniček.

Od 15 hodin se můžete také těšit na pohádku Jak Martin s Barborkou vypluli na moře v podání divadla Koník.

Neváhejte navštívit i samotné muzeum v České Lípě, nabízí totiž nevšední zážitek v podobě „pavoukária“ s živými i preparovanými sklípkany. Celá expozice Svět hmyzu a pavoukovců je umístěná ve dvou místnostech a obsahuje zhruba 1500 exponátů. Pozornost návštěvníků upoutají například ukázky hmyzích staveb – hnízda vos a sršní, největší brouci či největší vosa světa. Najdeme zde také chráněné druhy hmyzu.

Českolipské muzeum sídlí od roku 1960 v augustiniánském klášteře, který založil roku 1627 Albrecht z Valdštejna. Areál se postupně rozrostl o další objekty. V muzeu tak najdete přírodovědnou, historickou, archeologickou a kovářskou expozici.

Návštěvníci muzea mohou také nahlédnout do přestěhované světničky z chalupy herce Vladimíra Menšíka, kterou míval v Horní Polici. Pobočky má muzeum v České Lípě (pobočka Šatlava), Doksech a Kravařích.

Autoři | Foto

Štítky Česká Lípa, muzeum, Památník K. H. Máchy, Doksy, vlna, ovce, Karel Hynek Mácha, řemeslo, Albrecht z Valdštejna, Vladimír Menšík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejen vycpaná zvířata a zkameněliny. Muzeum láká na Vlněné pohádkové odpoledne  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.