Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: V Liberci odstartovala unikátní výstava. V galerii můžete vidět Picassa nebo Chirica

Sám majitel soukromé sbírky čítající stovky obrazů od desítek předních evropských malířů přijel představit do liberecké galerie alespoň část děl, která za svůj život nasbíral. Helmut Klewan je čtyřiasedmdesátiletý chlapík stále plný života i humoru. Hodnota jeho sbírky se odhaduje na zhruba 100 milionů Eur. Nic z ní ale mít nebude, chce ji odkázat některému ze svých oblíbených muzeí.

Rakouský sběratel a galerista se mezi umělci pohybuje celý svůj život. A právě už v raném mládí se jeho sbírka pomalu začala tvořit. „I mí rodiče byli galeristé a já se od dětství pohyboval v umělecké sféře. A dostával jsem tipy na umělce, kteří budou něco znamenat,“ popsal Helmut Klewan.

I když je jeho sbírka obrovsky cenná, svá díla nakupoval v době, kdy obrazy teprve vznikaly. „Díky tomu jsem se seznámil s mnoha umělci," řekl. Přátelství ho pojí například s Marií Lasnig. „Její obrazy jsem kupoval za devět set marek, teď stojí milion dolarů,“ dodal se smíchem.

Do Liberce zapůjčil jen zlomek své sbírky, přesto jde o více než 150 děl od 60 autorů. A mezi nimi jsou světoznámá jména včetně Picassa, Dalího Giacomettiho nebo Chirica.

„Jde o velká jména evropského umění. Navíc byla pouze v Augsburgu, Vídni a teď v Liberci,“ řekl ředitel galerie Jan Randáček. Právě díky partnerskému městu Augburg se výstavu do Liberce povedlo dostat.

Helmut Klewan byl ale v Liberci spokojený. Prozradil také, co se s jeho sbírkou stane. „Brzy mi bude 80 let a už z toho žádné bohatství mít nechci. Ale rád bych to měl brzy vyřešené, sbírku tedy věnuji některé z galerií,“ popsal sběratel.

„Děti nemám a už z toho asi nic nebude, i když příležitostně to stále zkouším,“ pobavil Klewan.

Výstava Giacometti – Picasso – Chirico potrvá až do 1. října. Galerie chystá také čtyři komentované prohlídky s kurátorkou Annou Habánovou, a to 17. srpna a 7. září, vždy od 10:30 a 17:00 hodin.

Giacometti – Picasso – Chirico Termín a místo konání: 13. července – 1. října 2017, denně kromě pondělí od 10 do 17 hod., ve čtvrtek do 19 hod. Každý čtvrtek vstup zdarma! Oblastní galerie Liberec, Masarykova 723/14, 460 01 Liberec Vernisáž: 13. července v 17:30 hodin Komentované prohlídky s Annou Habánovou: 17. srpna a 7. září, vždy v 10:30 a v 17:00 hodin Kurátor za OGL: Jan Randáček, spolupráce Anna Habánová

Giacometti – Picasso – Chirico

Pátek, 14. července 2017, 15:29

Giacometti – Picasso – Chirico
Giacometti – Picasso – Chirico

Autoři | Foto

Štítky galerie, Picasso, Chirico, Liberec, Helmut Klewan, výstava, Vídeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: V Liberci odstartovala unikátní výstava. V galerii můžete vidět Picassa nebo Chirica  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.