Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Památky přecházejí na nové vstupenky, vhodné jsou pro sběratele

Na některých státních hradech a zámcích začali dostávat návštěvníci nové vstupenky s historickým vyobrazením objektu. Do roku 2019 na nové vstupenky přejdou všechny objekty ve správě Národního památkového ústavu a vznikne tak unikátní sběratelský artikl. Na některých objektech se díky změně urychlí vydávání vstupenek.

"Do letošního léta byly vstupenky na hradech a zámcích nejednotné, různých formátů i grafiky. Od letošního roku ale dochází ke sjednocení vizuálu vstupenek," uvedla mluvčí územní památkové správy na Sychrově Lucie Bidlasová.

Mezi prvními, kdo začal nové vstupenky vydávat, je zámek Zákupy na Českolipsku. Turisté je dostávají od minulého týdne. Protože v létě přijíždějí hlavně návštěvníci, kteří tam v minulosti nebyli, málokdo zatím změnu zaznamenal. Dnes to řekl kastelán Petr Weiss. "Nicméně je to jednoznačné urychlení odbavení v pokladně, protože tisk je velmi rychlý, do několika vteřin," uvedl. Pokud přijde větší skupina, vstupenky dostane řádově o minuty dříve. "Před tím se ozýval šílený rachot tištění, kdy se vypisovalo každé písmenko, každý znak. Zatímco u termotisku se to vypálí na papír, takže to urychlení je značné," dodal kastelán.

Každá památka má přiřazené číslo, které je na vstupence, třeba Zákupy mají číslo 100. Jednotné je písmo i struktura vstupenky, kdy na lícní straně je historické vyobrazení daného objektu. Jako vzor posloužily veduty, olejomalby či podklady z historických sborníků. Vyobrazení je barevné nebo černobílé.

"S novými vstupenkami začínáme tam, kde již došly zásoby těch starých," uvedl ředitel územní památkové správy na Sychrově Miloš Kadlec. K dispozici jsou v Libereckém kraji vedle Zákup i na zámku Hrubý Rohozec a hradě Trosky, v Pardubickém kraji zatím na zámku ve Slatiňanech. "V nejbližších týdnech je začneme vydávat také na Grabštejně, na Bezdězu a na Kuksu - vše je odvislé na návštěvnosti, neboť čím více návštěvníků, tím rychleji odbavíme staré zásoby," řekl Kadlec.

Během příštího roku Národní památkový ústav také vydá takzvaný cestovatelský deník, kam bude možné vstupenky vlepovat. "Návštěvník hned uvidí, kde ještě nebyl, který hrad, zámek, skanzen mu v edici ještě chybí," dodal Kadlec.

Autoři | Foto Dalibor Naar

Štítky Liberecký kraj, památky, zámek, hrad, zámek Sychrov, Sychrov, Zákupy, vstupenka, Národní památkový ústav, Petr Weiss, okres Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památky přecházejí na nové vstupenky, vhodné jsou pro sběratele  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.