Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Korunovační klenoty na dosah? Na zámku Hrubá Skála vystaví jejich přesnou repliku

Už jste viděli na vlastní oči české korunovační klenoty? Říká se, že by je každý Čech měl aspoň jednou za život spatřit. Jenže originály se vystavují jednou za několik let. Co s tím? Co takhle podívat se alespoň na repliku od turnovského šperkaře Jiřího Urbana? Zcela jistě nepoznáte rozdíl.

Šanci vidět repliku korunovačních klenotů máte na zámku Hrubá Skála od 3. srpna až do 28. září. Jejich výstava se koná na počest 670 let od narození Karla IV.

Korunovační klenoty jsou fenoménem a také hodnotným kulturním dědictvím. A přitahují také legendy a zajímavé historky. To vše bude součástí výstavy.

Říká se třeba, že kdo si dá korunovační korunu na hlavu a není jí hoden, stihne ho krutá smrt. A podle legendy si právě korunu vyzkoušel říšský protektor Reinhard Heydrich. Jeho osud je pak všem známý.

A co další pověst, že součástí originálu svatováclavské koruny je i trn z trnové koruny Ježíše Krista? Všechny tyto zajímavosti se dozvíte na Hrubé Skále.

„Kromě samotných mistrovských replik klenotů představíme i mnoho dalších tematických exponátů připomínajících období středověku – například kopie zbraní, volné repliky oděvů a obuvi nebo 3D modely,“ říká produkční výstavy Petr Lukas.

Autorem replik klenotů je turnovský šperkař Jiří Urban. „Realizoval šperky pro anglickou královnu Alžbětu II., pro papeže Jana Pavla II. nebo repliku císařské koruny Svaté říše římské,“ vypočítává Lukas.

Výstava České korunovační klenoty na dosah

Zámek Hrubá Skála, Český ráj
3. 8. – 28. 9. 2017
Otevřeno: denně kromě pondělí; úterý – neděle: 10.00 – 17.00 (srpen), 10.00 – 16.30 (září), ohlášené skupiny nad 20 osob od 9.00

Autoři | Foto České korunovační klenoty

Štítky Hrubá Skála, České korunovační klenoty, zámek Hrubá Skála, výstava, Jiří Urban, Karel IV. Lucemburský, Petr Lukáš, Ježíš Kristus, Reinhard Heydrich, Alžběta II., Jan Pavel II., Svatá říše římská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Korunovační klenoty na dosah? Na zámku Hrubá Skála vystaví jejich přesnou repliku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.