Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Frýdlant díky dotaci doplní expozici v muzeu Špitálek

Expozice v Městském muzeu Špitálek ve Frýdlantu bude díky evropským dotacím atraktivnější. Městu Frýdlant se díky spolupráci s Regionálním muzeem v Lubani podařilo získat dotaci z česko-polského programu. Stávající expozici muzea doplní díky tomu o moderní audiovizuální efekty za bezmála 1,5 milionu korun. Polovinu získalo město z evropských fondů, zbytek dá ze svého.

Muzeum Špitálek vzniklo rekonstrukcí někdejšího městského špitálu postaveného v 16. století. Budova na nároží ulic Míru a Kodešovy je součástí městské památkové zóny, kterou je centrum Frýdlantu od roku 1992. Pro návštěvníky se muzeum otevřelo v červnu 2012. Představuje nálezy z archeologických průzkumů na území města. K nejcennějším exponátům patří pozůstatky 500 let staré chlebové pece, které se přímo v objektu špitálu našly. Návštěvníci tam mohou vidět i model někdejší frýdlantské radnice.

"Doplnit stávající expozici ve Špitálku, zaměřenou na archeologii a tradiční řemesla ve Frýdlantu, o moderní audiovizuální efekty, mělo Město Frýdlant v plánu už od otevření zrekonstruovaného objektu. Peníze na expozici se ale podařilo získat až nyní," řekl starosta Dan Ramzer (ODS). Audiovizuální prvky podle něj nabídnou návštěvníkům mnoho zajímavého. "Návštěvník už nebude odkázaný pouze na to, že si informace o expozici přečte. Nově na něj bude sama promlouvat, ujme se v podstatě role průvodce," doplnila vedoucí městského odboru kultury Iva Beranová.

Po celé délce chodby, ze které se vchází do jednotlivých místností - expozicí, bude instalována časová osa města a regionu. "Ta bude doplněná interaktivními dotykovými obrazovkami, které budou obsahovat historické fotografie i současné fotografie různých exponátů, historické dokumenty a řadu zajímavých informací. Návštěvník si bude moci sám regulovat, jak podrobně ho tématika zajímá. Své si najdou jak návštěvníci, kterým stačí základní informace, tak badatelé," dodal Beranová. Expozice nabídne také středověké tržiště a prvky pro děti. První návštěvníci by měli muzeum zažít nově už na jaře příštího roku.

Autoři | Foto Martina Petrášková

Štítky Frýdlant, Špitálek, dotace, muzeum, Dan Ramzer, ODS, exponát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frýdlant díky dotaci doplní expozici v muzeu Špitálek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.