Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

O Hradozámecké noci se v Zákupech tančilo jako za časů Marie Terezie

Jako za Marie Terezie se v sobotu tančilo na zámku v Zákupech na Českolipsku. Mimořádné večerní prohlídky se v Zákupech uskutečnily v rámci programu Hradozámeckých nocí. Nevadilo ani, že zámek navzdory své velikosti nemá plesový sál. Zákupy ho ještě v renesanci měly, zrušily ho při přestavbě v období baroka.

A tak se v sobotu tančilo na nádvoří a v pokojích, kde mohli návštěvníci prostřednictvím hraných scének nahlédnout i do života Marie Terezie a císařské rodiny. „I když byly Zákupy císařskou habsburskou rezidencí, Marie Terezie od jejíhož narození letos uplynulo 300 let, tu nikdy nebyla," přiznal zákupský kastelán Petr Weiss.

Habsburkům patřil zámek až od roku 1805, kdy ho výměnou získala toskánská větev habsburského rodu. Marie Terezie byla prababičkou zřejmě nejvýznamnějšího vlastníka a obyvatele zámku - posledního korunovaného českého krále Ferdinanda I. Dobrotivého.

Ten se také zasloužil o jeho současnou podobu ve stylu druhého rokoka. „V době, kdy Marie Terezie panovala, se tady ale udály docela zajímavé věci. V době, kdy nastoupila na trůn patřil zámek Zákupy Anně Marii Františce Toskánské. Její dcera byla švagrovou Karla Albrechta, což byl vzdorokrál, kterého si zvolily české stavy," vysvětlil Weiss.

Když pak Marie Terezie zvítězila a byla korunována českou královnou, dceru Anny Marie vyhnala ze Zákup i z Čech. „Taková je spojitost Marie Terezie se zákupským zámkem," poznamenal kastelán.

Zámek v Zákupech na Českolipsku patří k nejcennějším památkám Libereckého kraje. V Česku je to ojedinělá ukázka císařské rezidence Habsburků. Sídel, která v zemi tomuto panovnickému rodu patřila, je sice víc, přístupných je jich ale minimum. Nebo, jako Pražský hrad, prezentují spíš jiná období.

Dnešní podoba zámku i jeho interiéry odkazují hlavně na druhou polovinu 19. století. Autorem výzdoby je slavný malíř Josef Navrátil, který se postaral nejen o přemalování většiny zničených původně barokních stropů, ale navrhl i vzory papírových tapet, dekorační látky, některé kusy nábytku nebo kachlová kamna.

Autoři | Foto Zámek Zákupy

Štítky Zákupy, Hradozámecká noc, Marie Terezie Habsburská, zámek, okres Česká Lípa, Petr Weiss, Habsburkové, renesance, baroko, Ferdinand I. Dobrotivý, Česko, Rogue, Josef Matěj Navrátil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O Hradozámecké noci se v Zákupech tančilo jako za časů Marie Terezie  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.