Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dny evropského dědictví zvou k návštěvě šesti desítek památek

Přesně 62 nemovitých kulturních památek v Libereckém kraji se otevře veřejnosti od 9. do 17. září. Půjde o výběr nejzajímavějších památek, budov a objektů v Libereckém kraji, které se veřejnosti zpřístupní v rámci Dnů evropského dědictví.

Je mezi nimi například Severočeské muzeum v Liberci, které v rámci akce otevře i chalupu Jiřího Harcuby v Harrachově, Oblastní galerie v Liberci, Vlastivědné muzeum v České Lípě, sušárna chmele v Dubé, fara č. p. 19 v Pěnčíně, Kostel sv. Jakuba Většího v Železném Brodě a další.

Seznam zapojených a otevřených památek najdou zájemci na webu www.historickasidla.cz.

Na obnově řady z nich se podílel Liberecký kraj. Jen v letošním roce se jedná o 59 objektů. Na jejich opravu vynaložil částku 12,3 milionu korun, přičemž přímá podpora byla 2,5 milionu korun a z dotačního fondu kraje šlo 9,8 milionu korun.

„V letošním roce šla přímá podpora na obnovu sušárny chmele v Dubé, opravu střechy zámku ve Stvolínkách a opravu Kaple sv. Jana Nepomuckého ve Sloupu. Z dotačního fondu jsme mohli, díky navýšení programu Záchrana a obnova památek v Libereckém kraji, podpořit větší množství rekonstrukcí, například obnovu fasády a restaurování oken kostel sv. Michaela v Rokytnici nad Jizerou nebo opravu obvodové stěny domu č. p. 47 v Chlumu,“ uzavřela radní Květa Vinklátová.

Štítky Dny kulturního dědictví, Liberecký kraj, Dny evropského dědictví, oprava, Jiří Harcuba, Severočeské muzeum v Liberci, Liberec, Jan Nepomucký, Harrachov, Česká Lípa, Dubá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dny evropského dědictví zvou k návštěvě šesti desítek památek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.