Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ještěd oslaví 44. narozeniny. Otevřou se nepřístupné prostory, program bude i jinde

I letos budou oslavy 44. narozenin vysílače na Ještědu hodně přívětivé. Kromě samotného programu na vrcholku hory se lidé mohou těšit i na další věci – prohlídku skokanského areálu, outdoorové aktivity na Beranově cestě nebo otočný simulátor nárazu na centrálním parkovišti.

Přímo uvnitř vysílače budou zpřístupněny prostory vysílače Českých Radiokomunikací, Hotelu i restaurace Ještěd, včetně zrekonstruovaných částí a otevřené bude i zázemí a strojovna lanovky.

Spolek Ještěd 73, který se věnuje obnově Ještědu, jim v podobě výstavy představí zajímavé technické projekty autora původních interiérů hotelu, architekta Otakara Binara.

„Horská služba České republiky v rámci dne otevřených dveří umožní návštěvníkům prohlídky své stanice a záchranného vybavení včetně techniky vedle spodní stanice kabinové lanovky. Letos si nově budou moci návštěvníci za pomoci záchranářů vyzkoušet i resuscitaci a Sportovní areál Ještěd si pro ně připravil prohlídkovou trasu areálu skokanských můstků,“ přiblížila další část možností Květa Vinklátová, radní pro resort cestovního ruchu, památkové péče a kultury.

A živo bude i na centrálním parkovišti a Beranově cestě. Na parkovišti příchozí dostanou příležitost vyzkoušet si otočný simulátor nárazu a na cestě směrem k lanovce budou outdoorové aktivity pro děti.

Oblíbenou součástí oslav je také vynášení pivních sudů na vrchol Ještědu. Tato soutěž je letos doplněna ještě o vynášení dětí v krosně.

A jak se na Ještěd dostat? „Návštěvníci budou moci využít kromě kabinové lanovky Českých drah také sedačkovou lanovku Skalka nebo budou moci k chatě Ještědce dojet některým z historických autobusů a pak se vydat část cesty pěšky. Všechny společnosti u příležitosti Oslav Ještědu přislíbily zvýhodněné ceny jízdného,“ prozradila Eva Hornová vedoucí oddělení cestovního ruchu Krajského úřadu Libereckého kraje.

Autoři | Foto MML

Štítky Ještěd, Oslavy Ještědu, Liberec, narozeniny, vysílač, slavnost, Otakar Binar, České Radiokomunikace, Horská služba České republiky, Květa Vinklátová, Eva Horn, České dráhy, simulátor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ještěd oslaví 44. narozeniny. Otevřou se nepřístupné prostory, program bude i jinde  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.