Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Od Bacha ke Kabeláčovi. Varhanní podzim zavítá i do Hejnic

Bachův varhanní podzim zavítá i do Hejnic: odpolední koncert renomovaného varhaníka Pavla Svobody se koná v sobotu 14. 10. od 14:30 hodin.

Pavel Svoboda je laureátem významných mezinárodních varhanních soutěží: Pražského jara a především soutěže Johanna Sebastiana Bacha v Lipsku. Program jeho hejnického koncertu představí milníky Bachovy varhanní tvorby. Okolo tohoto centra jsou poskládány dvě zajímavé vrstvy: jednak jihoněmecká a severoněmecká tvorba Bachovy doby, která mu mohla sloužit jako inspirační zdroj, a jednak velká skladba významného českého skladatele Miloslava Kabeláče. Tvorba tohoto autora poslední dobou zažívá zaslouženou pozornost a v dramaturgii koncertu tvoří přínosný český akcent. Varhany od české firmy Rieger v souznění s překrásným prostředím a klidem okolní přírody umocní prožitek tohoto kvalitního programu.

Pavel Svoboda spolupracuje se souborem Barocco sempre giovane, jako sólista vystupuje s orchestry, účinkuje na hudebních festivalech v ČR i v zahraničí. Je dramaturgem a uměleckým ředitelem Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka a předsedou spolku PROVARHANY, který se zaměřuje se na ochranu historických varhan. Vydal CD „Historické varhany v Dobrušce 1727“ s tvorbou autorů Buxtehude, Muffat, Bach, Walther. Druhý díl “Historické varhany v Dobrušce 1904“ převážně se skladbami období německého romantismu vydala v roce 2016 společnost ARTA Records. Pedagogicky působí na Univerzitě Hradec Králové a je vedoucím Oddělení historicky poučené interpretace na HAMU v Praze.

Tématem letošního osmého ročníku festivalu Bachův varhanní podzim jsou „barokní dialogy“: dialogy mezi generacemi, mezi zeměmi a mezi žánry. Mladý, tvořivý a originální festival je místem, kde lze v září a říjnu nabít vnitřní baterie… nenechte si to ujít!

Hejnice jsou půvabné městečko 30 km vzdálené od Liberce. Doporučujeme jako cíl sobotního výletu!

Více info na www.bachuvpodzim.cz

Základní vstupné: 190,-, zlevněné vstupné (senioři 65+, děti 6-15 let, studenti – ISIC, ZTP): 150,-.

Předprodej na GoOut a v síti Ticketstream. Vstupenky budou v prodeji také na místě před koncertem. Místa nejsou číslována.

Říjnové koncerty festivalu:

1. 10. Nové město na Moravě, Brno Baroque Trio
4. 10. Brno, Hans Fagius (varhany)
5. 10. Olomouc, Petr Rajnoha (varhany)
7. 10. Jihlava, Barbara Lorenc (varhany)
8. 10. Doubravník, Jaroslav Tůma (varhany)
11. 10. Pardubice, Cristian Gutiérrez (barokní kytara)
12. 10. Zelená hora, Cristian Gutiérrez (barokní kytara)
13. 10. Zlín-Štípa, Pavel Černý (varhany)
14. 10. Hejnice, Pavel Svoboda (varhany)
15. 10. Brno, BaRock Quartet: Michal Žáček (saxofon), Boris Urbánek (klávesy), Petr Vavřík (baskytara), Zdeněk Kluka (bicí)
29. 10. Brno, Sofia Mavrogenidou (flétna), Barbara M. Willi (cembalo)

Tisková zpráva

Štítky Hejnice, Pavel Svoboda, varhany, Johann Sebastian Bach, koncert, podzim, festival, Brno, Miloslav Kabeláč, Pražské jaro, Cristian Gutiérrez, F. L. Věk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od Bacha ke Kabeláčovi. Varhanní podzim zavítá i do Hejnic  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.