Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Šimpanzi z liberecké zoo malovali obrazy. Uvidí je lidé ve Frýdlantu

Tři desítky maleb od šesti šimpanzů, kteří žili nebo stále žijí v liberecké zoologické zahradě, uvidí jako první návštěvníci výstavní síně frýdlantské radnice. Výstava začíná ve středu v 16 hodin vernisáží s odborným výkladem a potrvá až do 22. listopadu.

„Vymýšlíme, jak zvířata zabavit. V případě převážně mladých šimpanzů je známo, že je celkem baví tvořit štětcem. Ošetřovatelka jim proto tuto zábavu čas od času dopřává. Díky tomu máme sérii maleb vytvořených šesti šimpanzi, kteří u nás dříve pobývali nebo stále pobývají," řekla kurátorka výstavy a zároveň administrátorka projektů liberecké zoo Dana Sobotková.

Podle ní se dá úroveň maleb srovnat s dětskými kresbami, při bližším zkoumání se ale dá poznat šimpanzí autor jednotlivých maleb.

Malby přitom k vidění ještě nebyly, toto je první a možná i poslední možnost.

Šimpanzi díla tvořili pomocí štětce a houbičky, malovali netoxickými barvami. „Někteří totiž barvy rádi ochutnávají," usmívá se kurátorka výstavy.

Výstava vznikla ve spolupráci se Základní školou, základní uměleckou školou a Mateřskou školou Frýdlant. „Autorkou myšlenky na vystavení děl totiž byla kantorka frýdlantské základní umělecké školy Iva Vykypělová,“ dodala mluvčí frýdlantské radnice Martina Petrášková.

Autoři | Foto ZOO Liberec

Štítky ZOO Liberec, šimpanzi, malby, výstava, Frýdlant, zoologická zahrada, vernisáž, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šimpanzi z liberecké zoo malovali obrazy. Uvidí je lidé ve Frýdlantu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.