Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Divadlo uvede společnou premiéru dvou operních jednoaktovek Rachmaninova

Společnou premiéru budou mít v Liberci dvě jednoaktové opery Francesca da Rimini a Lakomý rytíř od ruského skladatele a klavírního virtuosa Sergeje Rachmaninova. Bude to vůbec poprvé, co nějaké české divadlo uvede obě tyto jednoaktovky v jeden večer. Zároveň jde i o českou premiéru Lakomého rytíře.

„Je to zvláštní s ohledem na to, že Rachmaninov je velmi známý autor, velmi často uváděný. Jeho klavírní koncerty jsou dokonce, řekl bych, klasickým hitem. A přesto taková skvělá hudba zůstala upozaděna v pozapomnění," řekl dirigent Martin Doubravský.

Světové premiéry v Moskvě

Světové premiéry obou oper se konaly v jeden večer v roce 1906 v Moskvě. V Liberci obě díla poprvé uvedou tento pátek. „Skladatel Rachmaninov si pro ně vybral dvě zcela odlišná témata, dva motivy, jež se zdánlivě probouzejí každý na zcela rozdílných úbočích. Pokud se ale pustíme do zápasu se svou vlastní ochotou, nalezneme mnoho společného," uvedla režisérka představení Linda Keprtová. Tím je podle ní například skutečnost, že většina postav lavíruje na hraně propasti. Opery se od jiných odlišují i tím, že v nich není jediná kladná postava.

Inspiraci pro operu Francesca da Rimini nalezl Rachmaninov v Božské komedii, kdy se její autor Dante Alighieri seznamuje se samotným "Peklem". Druhá opera vychází ze stejnojmenného dramatu Alexandra Sergejeviče Puškina. Je psychologickou freskou zhrouceného vztahu syna a otce, kde se touha po moci a ukojení vlastních tužeb stala příčinou naprosté duševní vyprahlosti.

Žena s chybami

V představení se představí jediná žena, Francesku ztvární Lívia Obručník Vénosová. „Je to asi moje první submisivní role, protože většinou sopranistky bývají takové hrdinky, které umírají pro své děti, svého milence nebo svoji vlast," uvedla Vénosová. Franceska je podle ní obyčejná žena, která má své chyby. „A která jedná podle svého srdce a pocitů," dodala. Rachmaninova jako autora obdivuje. „Všechna díla, která napsal, se mě emociálně vřele dotkly," řekla. Podle ní jsou Rachmaninova díla nabitá emoční energií, která se nedá ignorovat.

v ústřední dvojroli Malatesty a Barona se poprvé na libereckém jevišti představí mladý slovenský barytonista Pavol Kubáň, který má pro Rachmaninovy opery také jen slova uznání. „Do té hudby nemusíte už nic dávat. Stačí přijít a prožít to, protože ta hudba přinese vše," řekl.

Autoři | Foto DFXŠ

Štítky divadlo, premiéra, Liberec, opera, Lakomý rytíř, Sergej Vasiljevič Rachmaninov, Francesca da Rimini, rytíř, hudba, Moskva, české divadlo, Dante Alighieri, Alexandr Sergejevič Puškin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo uvede společnou premiéru dvou operních jednoaktovek Rachmaninova  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.