Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Rekonstrukce kavárny v kině Varšava získala cenu architektů

Prestižní cenu Grand Prix Obce architektů v kategorii Architektonický design, drobná stavba a umělecké dílo v architektuře získala rekonstrukce foyer kina Varšava na kavárnu. Náročná rekonstrukce stála 3,2 milionu korun, následovat by měly i další části budovy včetně samotného kina.

„Dík patří všem lidem, kteří se na této práci podílejí. Nejde zde jen o architekturu, ale o celé klima ve městě, které se tímto počinem snažíme zlepšit,“ řekl architekt Ondřej Pleštil při slavnostním vyhlášení dne 19. 5. ve Veletržním paláci v Praze.
Rekonstrukce foyer na kavárnu je teprve první etapou v celém projektu. Hlavním problémem v obnově budovy jsou peníze.

Dotace od města nestačila ani na rekonstrukci foyer, spolku Zachraňme kino Varšava vyšla vstříc i řada firem nebo Liberecký kraj. Členové spolku do rekonstrukce dokonce dávali vlastní peníze a tři sta tisíc se vybralo při veřejné sbírce.

Nevěděli, jestli budou peníze

„Dramatické bylo, že to vše probíhalo již během stavby a tak jsme často museli vzít zodpovědnost na sebe a práce objednat, aniž bychom věděli, že na ně budeme mít. Nakonec jsme však řádně zaplatili všechny faktury a kavárnu se podařilo otevřít ,“ řekl Jiří Žid. Rekonstrukce nakonec stála 3,2 mil. Kč.

S rekonstrukcí pomáhala i řada dobrovolníků, mnoho úprav dělal spolek sám, bez stavebních firem. A obnova dopadla na výbornou. „K původnímu interiéru jsme přistupovali velmi citlivě, ctili jsme původní hodnoty architektury budovy a nové prvky jsme navrhovali sebevědomé, solidní s tím, aby vytvořili vyrovnaný celek s původním art-decovým interiérem,“ popsala Zuzana Koňasová.

Ovlivnit kulturní život

Spolek se nyní chystá pokračovat v rekonstrukci zbytku budovy, už teď ale chce ovlivnit kulturní život města, na který si řada Liberečáků roky stěžuje. „Máme tu trochu pokřivené vnímání městského života. Hraje v tom asi svou roli i to, že jsme byli vždy sportovní město, ne kulturní. Základem je přesvědčit lidi, aby na náš program rádi chodili. To bude oříšek. Liberečané nemají moc zájem, život z centra tu kdysi vymizel, což je pochopitelné – je to tam neútulné, není si ani kam sednout, kam jít,“ shrnul Petr Hubáček

A čím vlastně rekonstrukce foyer porotu zaujala? „Tato malá renovace byla provedena velmi správným způsobem – rekonstrukce všech starých, historicky cenných prvků tohoto interiéru, a doplnění některých nových a současných detailů, ve stylu historického interiéru. Všechny originální prvky tohoto prostoru byl opraveny v duchu budovy. Dobrý příklad rekonstrukce v takovém místě,“ píše se ve zprávě mezinárodní poroty. 

Autoři

Štítky kino, rekonstrukce, kavárna, architekt, Varšava, architektura, foyer, Grand Prix, peníze, interiér, umělecké dílo, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dagmar Fejglová

Byla jsem zde a velmi chválím úpravu prostoru kavárny a zajímavé řešení sociálního zázemí. Možná kdyby ceny nabízených produktů byly nižší, chodilo by více návštěvníků a bylo by více peněz na provoz a na opravy.

Pátek, 22. května 2015, 10:08Odpovědět

Rekonstrukce kavárny v kině Varšava získala cenu architektů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.