Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Frýdlantský zámek poprvé nabízel prohlídky knihovny

Historicky první prohlídky knihovny se vzácnými tisky dnes návštěvníkům nabídl zámek ve Frýdlantu. Jsou v ní i první vydání Balzacových románů, vědecké svazky vydané při tažení Napoleona do Egypta nebo kniha z počátku 18. století, která se velmi podrobně věnuje architektuře zámku Versailles. Knihovna obsahuje kolem 13.800 svazků.

Knihovnu v letech 1674 až 1691 založil František Ferdinand Gallas. Běžní návštěvníci ale dosud neměli možnost si ji prohlédnout, i když jde o nejdéle přístupnou památku bývalého Rakousko-Uherska. Veřejnosti zámek otevřeli už v roce 1801 Clam-Gallasové.

"Pár lidí knihovnu vidělo, když jsme je vzali na prohlídku zámku při hudebních večerech. Prohlídky pro veřejnost ale dnes nabízíme poprvé," řekla kastelánka zámku Jana Pavlíková s tím, že i nadále budou prohlídky knihovny výjimečné.. Knihovnu si budou moci zájemci prohlédnout ještě v neděli. I nadále se bude jednat o mimořádnou událost, knihovna bude přístupná maximálně jednou až dvakrát do roka. "Knihy potřebují stálé podmínky, časté prohlídky by jim neprospívaly," vysvětlila kastelánka.

Obsah knihovny je velmi pestrý, odrážel zájmy majitelů panství. Jsou v ní filozofická, církevní a historická díla, právnické i vojenské spisy, mapy bitev, encyklopedie, atlasy, divadelní hry, beletrie i svázané módní časopisy. "Nejmladší knihy jsou z první republiky," upozornila Pavlíková. Knihy jsou psané hlavně italsky, latinsky, španělsky, anglicky a německy.

Návštěvníci dnes mohli listovat v bílých rukavičkách v některých z nejvzácnějších knih, které jsou v knihovně. Mezi ně patří svazky z roku 1802 od umělce, spisovatele a vědce Vivanta Denona, který doprovázel Napoleona při tažení do Egypta. Velkoformátové knihy mimo jiné obsahují soubor kreseb staroegyptských památek.

Pro šlechtu měla knihovna velký význam. Svědčí o tom i testament jednoho z majitelů, který ji v odkazu postavil na roveň panství. Jiný, Jan Václav Gallas, ji zase v roce 1714 přestěhoval do Prahy do honosného paláce, kde chtěl ukazovat to nejhodnotnější, co vlastní. Zpátky na zámek se dostaly knihy o století a půl později, kdy se stáhl z veřejného života generál Eduard Clam-Gallas. Důvodem byla prohraná bitva v roce 1866 v prusko-rakouské válce, za což se dostal až před soud, ale potrestán nebyl. Eduard se zasloužil o současnou podobu prostor knihovny, která je ve dvou místnostech. Nejstarší svazky jsou zvlášť v bývalém archivu, který v minulosti třídil Karel Jaromír Erben.

Zámek Frýdlant patří k nejrozsáhlejším památkovým celkům v severních Čechách, spojuje v sobě středověký hrad a renesanční zámek. Zpřístupnění knihovny není jedinou letošní historickou novinkou. Návštěvníci mohou také poprvé vidět liturgické předměty, jako jsou monstrance či kalichy, které byly dosud ukryté v depozitářích. Předměty používané při bohoslužbách budou vystavené do konce sezony v zámecké kapli. Od letních prázdnin začne zámek premiérově nabízet i speciální dětské prohlídky. Při nich si budou moci děti sednout i na trůn a vyzkoušet různé předměty používané šlechtou.

Zdroj: ČTK

Štítky knihovna, zámek, kniha, Napoleon Bonaparte, Egypt, Frýdlant, Versailles, Jana Pavlíková, František Ferdinand z Gallasu, architektura, Eduard z Clam-Gallasu, Rakousko-Uhersko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frýdlantský zámek poprvé nabízel prohlídky knihovny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.