Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Památkám v Libereckém kraji začne sezona příští víkend. Na co se můžete těšit?

Akce spojené s oslavami 700. výročí narození Karla IV., netradiční prohlídky i nové trasy nabídnou v nové sezoně státní hrady a zámky v Libereckém kraji. Celoročně přístupný je Sychrov, ostatní památky se otevřou už za týden, na prodloužený velikonoční víkend. Výše vstupného se oproti loňsku nezměnila, sdělila mluvčí územní správy Národního památkového ústavu (NPÚ) na Sychrově Lucie Bidlasová.

Památkám v kraji v posledních letech návštěvníci přibývají, loni si osm státních hradů a zámků prohlédlo přes 428 tisíc lidí. "Byl bych moc rád, kdybychom si stoupající trend udrželi, nebo alespoň rapidně neklesli," uvedl ředitel sychrovské územní správy NPÚ Miloš Kadlec. Správci památek se podle něj každý rok snaží přinést nějakou novinku, i když je to stále těžší. "Myslím, že je již velmi těžké vymyslet něco nového, neotřelého. Neboť naši kasteláni se svými kolegy skutečně potí krev, aby byla nabídka pestrá, ale zároveň cenově dostupná, aby se zachoval genius loci daného místa a neustoupilo se podbízivosti," dodal.

Zámek Frýdlant na Liberecku využije nedávné medializace a v dubnu bude lákat na prohlídky míst, kde hledači pokladů pátrali po slavné Jantarové komnatě. Příhraniční hrad Grabštejn u Hrádku nad Nisou zase chystá na jeden srpnový víkend nepřetržitý provoz, otevřeno tedy bude i přes noc a návštěvníky budou provázet postavy z minulosti. Zámek Hrubý Rohozec u Turnova připravuje na květen svůj první jarmark, který spojí s pohádkovou stezkou pro děti.

S oslavami narození Karla IV. bude zřejmě nejvíce spojený královský hrad Bezděz na Českolipsku, kde se slavný císař zasloužil o vznik Velkého (Máchova) rybníka. Zakládací listina se podepisovala před 650 lety. Tento akt si na Bezdězu připomenou 13. srpna, kdy se na hrad dostaví Karel IV. i s družinou.

Nejpodstatnější změnu v prohlídkových trasách chystá zámek Zákupy na Českolipsku. Od června otevře dva nové okruhy. Jeden připomene, že zámek byl letním sídlem císaře Ferdinanda Dobrotivého, druhý bude zaměřený na významné návštěvy, jež na zámku pobývaly. Zákupy se chystají sezonu zahájit o den dřív než ostatní, už ve čtvrtek 24. března. O prodlouženém víkendu budou lákat na mimořádné prohlídky sklepení pod východním křídlem zámku a zázemí císařova osobního výtahu. Speciální prohlídky nabídne na velikonoční víkend i zámek Lemberk v Jablonném v Podještědí.

Autoři | Foto Zámek Frýdlant

Štítky Liberecký kraj, Národní památkový ústav, zámek, Karel IV. Lucemburský, Sychrov, hrad, Ferdinand I. Dobrotivý, okres Česká Lípa, Hrad Bezděz, Zákupy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památkám v Libereckém kraji začne sezona příští víkend. Na co se můžete těšit?  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.