Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Veletrh dětské knihy bude v Liberci po 5 letech opět tři dny

V Liberci se po pěti letech uskuteční v klasické podobě veletrh dětské knihy, který v minulosti lákal na liberecké výstaviště tisíce lidí. Kvůli nedostatku peněz se v posledních letech konal jen jednodenní festival v knihovně. Letos bude akce opět třídenní, změní se ale místo jejího konání. Od 2. do 4. června bude v Koloseu. Novinářům to dnes řekla předsedkyně Sdružení pro veletrhy dětské knihy Dagmar Helšusová.

V Koloseu se veletrh koná díky tomu, že majitel budovy, Mezinárodní centrum Universium, se stal členem sdružení. "Pro nás je výhoda, že nemusíme platit za pronájem ani stavět čítárny. Využijeme učeben, které tam jsou," uvedla Helšusová. V minulosti se veletrh konal v dubnu, podle Helšusové ho pořadatelé záměrně posunuli na začátek června, kdy je tepleji. "Chceme využít přírodní amfiteátr, který je u Kolosea," dodala.

Veletrh dětské knihy se v Liberci poprvé uskutečnil v roce 2003. Cílem projektu je podpora dětského čtenářství. I mezi nakladateli a vydavateli byla akce populární, do Liberce se jich vždy s nabídkou knih sjížděly čtyři desítky. Také letos se návštěvníci veletrhu potkají s autory a ilustrátory, připraveny budou tvůrčí dílny, výstavy a velká nabídka dětských knih, které dovezou do Liberce jejich nakladatelé.

"V době, kdy stále přibývá dětí, které z různých důvodů jen obtížně hledají cestu ke knihám a jejichž slovní zásoba i mluvený projev začíná být katastrofální, je návrat k takřka původnímu rozsahu veletrhu jednou ze správných cest," uvedl náměstek libereckého primátora pro školství a kulturu Ivan Langr (Změna pro Liberec). "Osahat si knižní novinky a přivonět si k nim, setkat se osobně s autory dětských publikací i ilustrací, zapojit se do tvorby samotné je ten nejlepší způsob, jak malé čtenáře k aktivnímu čtení znovu přirozeně přivést," dodal.

Město jako člen sdružení na veletrh vydá 200 tisíc korun, dalších 50 tisíc korun přidá ministerstvo kultury. Organizátoři podle Helšusové ještě jednají o podpoře s několika sponzory. Letos půjde o desátý ročník. Jeho heslem bude Dobrá ilustrace - kouzelná vrátka ke knize.

Autoři | Foto mistnikultura.cz

Štítky kniha, Liberec, veletrh, Koloseum, knihovna, festival, kongresové centrum, Ivan Langer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veletrh dětské knihy bude v Liberci po 5 letech opět tři dny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.