Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberec chce opravit hrobky dvou známých rodů

Hrobky dvou známých libereckých rodů Liebiegů a Hübnerů se chystá opravit magistrát v následujících dvou letech. Odhadem na to bude potřeba 2,1 milionu korun. Město se na opravy pokusí získat dotace, řekla novinářům náměstkyně primátora pro územní plánování Karolína Hrbková (Změna pro Liberec).

"Jsme poměrně hodně kritizovaní za to, že Liberec nečerpá z kulturních dotací, ze kterých by mohlo čerpat," řekla Hrbková. Kritice město čelí i kvůli špatnému stavu obou hrobek, jež dominují Zahradě vzpomínek na bývalém hřbitově v Budyšínské ulici. O nutnosti jejich opravy se na radnici mluví roky. "Podařilo se mi najít dvě archaické projektové dokumentace, které můžeme uplatnit v nejbližší dotační výzvě," uvedla náměstkyně.

Nejprve by měla přijít na řadu hrobka rodiny Liebiegů, nejvýznamnějších libereckých továrníků. Liebiegové na přelomu 19. a 20. století významně ovlivnili město a jeho tvář, řada budov dodnes nese jejich jméno. Po městě je turistický okruh se 17 zastaveními na místech, jež jsou s nimi spjatá. Jejich hrobka je ale ve špatném stavu, poslední opravu město zrealizovalo v roce 2009. Rekonstruovalo střechu, aby do ni nezatékalo.

Obdobnou opravu provedlo minulé vedení města v roce 2013 u hrobky rodiny Hübnerů. Rekonstrukce střechy, krovů a úpravu odvodnění stála 350 tisíc korun a město na ni získalo dotaci 214 tisíc korun od ministerstva kultury. Hrobku v podobě kaple nechal postavit na začátku 20. století liberecký význačný stavitel Adolf Hübner, který je podepsán i pod výstavbou kostela U Obrázku v Ruprechticích či kostela sv. Máří Magdalény.

Obě hrobky jsou na místě více než půl století nevyužívaného hřbitova. Zchátralý a zanedbaný areál prošel částečnou obnovou před pěti lety. Revitalizace stála přes pět milionů korun. Opravy byly tehdy naplánované ještě do dalších dvou etap, součástí jedné měla být i obnova hrobek. Ani jedna se zatím nerealizovala. Nutnou opravu potřebuje také například soubor soch a náhrobků, mezi nejcennější patří pozdně barokní sochy sv. Petra a Pavla z roku 1761.

Radnice podle Hrbkové letos alespoň opraví vstupy do Zahrady vzpomínek i přilehlého parku v Ruprechtické ulici, který patří mezi největší ve městě. "Jednotlivé stavební prvky jsou zvětralé, uvolněné, někdy zcela chybí. Riziko možného úrazu u tak navštěvovaného parku nedaleko centra města je značné," řekla Hrbková. Oprava bude stát skoro 385 tisíc korun.

Autoři | Foto helal62

Štítky hrobka, Liberec, oprava, dotace, Marie Magdalena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chce opravit hrobky dvou známých rodů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.