Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Zájemci dostávají v libereckém divadle lekce od profesionálů

Lekce z tance, herectví i bubnování od profesionálů dostávali dnes účastníci Letní divadelní dílny v Malém divadle v Liberci. Lekce byly součástí čtyřdenního semináře pro veřejnost, kterým liberecké divadlo už podruhé zahajuje sezonu. Letošní program je bohatší, na vyšší úrovni by mělo být i závěrečné nedělní vystoupení.

Letos se do divadelní dílny přihlásilo 13 zájemců, jsou v ní děti i dospělí. "Seminář je určený všem, kdo mají chuť se s divadlem seznámit. Není to nijak omezené tím, jaké mají schopnosti. Důležité je, aby si to užili," uvedla lektorka a spoluorganizátorka akce Šárka Brodaczová.

Profesionálové zasvěcují účastníky semináře do různých tanečních, dramatických a hudebně-rytmických technik od čtvrtka. "Už po prvním dnu mě všechno bolelo, ale stojí to za to," uvedla jedna z účastnic, šestadvacetiletá Soňa Kajzrová, která je na doktorandském studiu pražské fakulty tropického zemědělství. Letní dílny libereckého divadla se zúčastnila už loni, s letošní je zatím spokojená. "Program je bohatší," dodala.

Poprvé na letním semináři, při němž se účastnící dostanou i do zákulisí divadla, je naopak sedmnáctiletá Tereza Bucharová z Liberce. "Divadlo mě hodně baví, i dívat se na něj. Také zpívám, tancuji," zdůvodnila, proč se přihlásila. S průběhem letního semináře je také spokojená. "Obohacuje mě to. Zkoušeli jsme moderní scénický tanec, výborná byla i dramatická dílna a bubnování. Na bubny jsem před tím nikdy nehrála," dodala.

Právě bubenické lekce jsou nejvýraznější novinkou, loni nebyly. Frekventanti se při nich učí zvládat základní rytmy. "Byl bych rád, kdyby poznali, kdy mají nastoupit, kdy mají skončit a zahrát správný rytmus v mezidobí," uvedl lektor Sergej Grigorenko. Ne všem se to dnes dařilo. "Někteří to zvládají, jiní hůře, ale zvládnou to všichni," dodal lektor. Podle něj například pomáhá, když k několika lepším přidá někoho, komu to tak dobře nejde.

Během čtyř dnů absolvují účastníci 11 tanečních, šest dramatických a čtyři bubenické lekce. Co se naučili, předvedou v neděli v Malém divadle od 19.00. Při závěrečném vystoupení budou vystupovat za podmínek, jaké mají profesionální herci. K dispozici budou mít divadelní i jevištní techniku. "Největší oříšek pro ně asi budou světla," uvedla Brodaczová. Podle ní bude pro frekventanty také těžké propojení toho, co se naučili v jednotlivých kurzech. "Budou mít ale generálku, jak je v divadle zvykem," řekla. Odhaduje, že závěrečné vystoupení potrvá asi 75 minut. Proložené bude i vystoupením profesionálů.

Autoři | Foto Divadlo F.X Šaldy

Štítky divadlo, dílna, Liberec, Metzlův dům, tanec, herec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájemci dostávají v libereckém divadle lekce od profesionálů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.