Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Svítidla, šperky a další díla ze sympozia jsou v muzeu v Liberci

Svítidla, šperky, oděvní doplňky, sklo a další artefakty vytvořené mladými výtvarníky a řemeslníky jsou ode dneška vystavené v hlavním sále Severočeského muzea v Liberci. Díla vznikla během několika dnů v rámci sympozia uměleckoprůmyslových škol, řekl dnes kurátor výstav Oldřich Palata.

Týdenní sympozium pořádá Liberecký kraj ve spolupráci se školami a muzeem pravidelně každé tři roky, letos se koná pošesté. Zúčastnilo se ho 78 studentů z Česka, Slovenska, Německa a Polska, kteří tvořili v 16 řemeslných dílnách šesti uměleckoprůmyslových škol v Libereckém kraji. Princip sympozia spočívá podle Palaty v tom, že se studenti dostanou při tvoření do jiného prostředí a mohou se tak přiučit něčemu jinému. "Někdy pracují i s jinými materiály, než jsou zvyklí, a času je málo," uvedla Palata. Dílo musí studenti vytvořit během tří až pěti dnů.

Tématem letošního ročníku byly "Horizonty", výsledky jsou ale velmi rozdílné. "Záleží z jakého úhlu pohledu se na to studenti dívají. Někteří na to jdou filozoficky, jiní na to jdou tak jako lesa, selsky. A některým je to jedno a vytvoří úplně něco jiného, i když to nazvou třeba horizonty," řekl kurátor.

Velmi pestré jsou i použité materiály, na výstavě jsou skleněné artefakty vytvořené různými technikami, bižuterie, šperky, kovářské práce i 3D tisky. Řada děl má i praktické využití. Mezi oceněné se například dostalo svítidlo nazvané Svítání, řetízek s přívěškem ve tvaru mrakodrapu či netradičně tvarované skleněné demižony. Pro nějaký extravagantní interiér by se daly podle Palaty možná použít i dřevěné štafle osazené uměleckými svítidly.

Díla ze sympozia zůstanou v hlavním sále do 13. listopadu, nejlepší pak zůstanou ve sbírce muzea. Někteří studenti si za své výtvory vysloužili týdenní stáže u sklářských firem, které působí v regionu.

Autoři

Štítky sympozium, muzeum, šperk, Liberec, Severočeské muzeum v Liberci, výstava, Liberecký kraj, řemeslo, Německo, Polsko, Česko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svítidla, šperky a další díla ze sympozia jsou v muzeu v Liberci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.