Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Otevírá se KultiVAR. Liberec kulturně i umělecky ožije

Ve čtvrtek 27. října se v Liberci otevře KultiVAR, centrum věnované řemeslu, designu, kultuře a coworkingu. Iniciátorkou a zakladatelkou je Klára Altová, mladá výtvarnice a liberecká rodačka, která chce naplnit motto: „I na periferii to může kulturně vřít!“ V KultiVARu bude zastoupeno sklo, dřevo a textil, konkrétně zde budou mít své dílny mladé značky libereckých designérů: U KAHANU (šperky a drobné předměty z vinutého a foukaného skla od Kláry Altové), Woodenland (dřevěné hodinky designérského tria Richarda Koubka, Jakuba Šrejmy a Vaška Heinricha) a ANUK (autorská dámská móda Lucky Starostové).

„V Liberci je prostředí na to, aby tady takový projekt vznikl, ale spíš se čeká, kdo s tím něco úspěšně provede,“ uvádí svou motivaci Klára Altová. Její ambicí je propojovat lokální uměleckou komunitu. „V KultiVARu chci sdružit studenty i absolventy uměleckých škol z celého kraje, kteří tvoří ukrytí doma v garážích a obývácích, a poskytnout jim prostor pro důstojnou prezentaci jejich tvorby a aktivně podpořit jejich prodej,“ dodává. V showroomu KultiVARu dostanou zatím prostor, kromě stálých řemeslných dílen, dřevěné hračky Pol-eno, nože Milana Pokorného, originální přání Zdeny Huškové, ryté skleničky Jana Schindlera, skleničky z hutního foukaného skla Dominiky Zajacové, čalouněný nábytek Barbory Sacher, kalendáře Kamily Pajerové nebo malované boty a ilustrace Ondřeje Maška.

KultiVAR také reaguje na aktuální trend tzv. freelancerů, tedy specialistů na volné noze, kteří obvykle pracují z domova. Coworking, tedy sdílená kancelář, je oblíbené řešení pro domácí profesní „samotu“. Zájemci si budou moci v KultiVARu pronajmout svou pracovní židli, k dispozici bude kancelářská technika, nezbytná zásoba kávy a navíc bude zajištěné také hlídání dětí.

„Vždycky se lépe tvoří se stejně naladěnými lidmi, kteří vyznávají podobné hodnoty a zájmy. Přece konstruktivnější je se propojovat, ne izolovat. Komunita je v Liberci silná, ale naprosto roztříštěná, a proto mám za cíl fungující sdílený pracovní prostor vytvořit,“ komentuje záměr Klára Altová. Pracovní doba bude zpočátku stanovena od 8:30 do 18 hodin, ale bude se měnit v závislosti na skutečné poptávce a na akcích v KultiVARu pořádných.

Prostor KultiVARu bude využívaný pro pořádání výtvarných workshopů, odborných přednášek, sezónních a tematických společenských a kulturních akcí. Výtvarné kurzy povedou zkušení umělci, kteří zde budou zastoupeni. Budou to workshopy pro začátečníky i pokročilé. Zájemci se mohou těšit například na sítotisk, výrobu šperků ze skla, kůže, peří i kovu, práci se dřevem, výrobu kokedam, kurzy šití nebo animátorskou dílnu.

„Věřím, že se nám podaří KultiVAR rozproudit a vzbudíme pozornost nejen u Liberečanů, kteří by sami od sebe na žádnou výstavu nešli. U nás jim nabídneme výtvarné prostředí, velké množství kulturních aktivit, zkrátka šanci objevit vlastní kreativitu, prožít společný čas s podobně naladěnými lidmi, naučit se něco nového, nakoupit originální dárky a podpořit lokální tvorbu. Nebo si prostě jen dát kávu a posedět v netradičním prostředí. Přesně to, co doma v obýváku nezažijí,“ dodává Altová.

Finance na provoz chce KultiVAR získat mimo vlastních zdrojů prostřednictvím veřejné sbírky na portálu Hit Hit, jejíž spuštění se právě připravuje.

Tisková zpráva

Štítky Liberec, sklo, dílna, Starostové a nezávislí, design, Jan Schindler, Milan Pokorný, dřevo, šperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otevírá se KultiVAR. Liberec kulturně i umělecky ožije  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.