Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Letošní sezona bude pro hrady a zámky rekordní

Letošní sezona bude pro hrady a zámky v Libereckém kraji z pohledu návštěvnosti rekordní. Pomohlo chladné a deštivé počasí v létě, bohatý doprovodný program i obava lidí ze zahraničních dovolených.

"Pro památkové objekty je to jedna z nejúspěšnějších sezon za několik posledních let. Všechny hlásí nárůst," uvedl ředitel Územní památkové správy na Sychrově Miloš Kadlec.

Už nyní je počet návštěvníků za letošní rok nejvyšší minimálně od roku 2009, kdy začal Národní památkový ústav používat současný systém evidence. Osm státních hradů a zámků v kraji k 25. říjnu navštívilo skoro 445 tisíc lidí. Celoročním maximem bylo dosud 435 tisíc turistů z roku 2009.

Letos by se počet návštěvníků mohl dostat nad 470 tisíc. Hlavní část sezony sice končí dnes, památky s výjimkou dvou hradů ale budou mít příležitostně otevřeno i v dalších týdnech. "Máme připraveno napříč všemi objekty velké množství akcí. V takzvaném zimním období se budou vázat zejména k adventu," uvedl Kadlec. Zákupy na Českolipsku navíc chystají na listopad prohlídky pro opozdilce nebo mimořádné prohlídky k výročí 100 let od úmrtí předposledního majitele zámku, císaře Františka Josefa I. s povídáním o jeho každodenním životě.

Nejnavštěvovanějšími památkami v kraji byly i letos hrad Trosky v Českém ráji a nedaleký zámek Sychrov, u obou památek je návštěvnost tradičně nad 100 tisíc lidmi. Pro Trosky sezona dnes končí, Sychrov je otevřený celoročně. V zimním období jsou jeho největšími lákadly prohlídky na motivy pohádek, listopadové adventní trhy a prosincové prohlídky vánočně vyzdobených interiérů.

Vedle Trosek se dnes naposledy v letošním roce otevřel také hrad Bezděz na Českolipsku, s téměř 70 tisíc návštěvníky třetí nejnavštěvovanější památka kraje. "Sezona byla úspěšná. Měli jsme spoustu akcí, třeba prohlídky s Karlem IV. či rytířské turnaje," uvedl kastelán Kamil Seidl. Pokročilo se také v rekonstrukci hradu. Řemeslníci opravovali parkánové zdi a pokračovali v obnově vzácné raně gotické kaple. Příští rok by práce na kapli měly skončit a postavit by se měla také nová provozní budova.

Investovat se bude i do dalších hradů a zámků. Například na Sychrově se bude obnovovat schodiště u vstupu do parku nebo na zámku v Zákupech se začnou měnit krovy, aby se zamezilo narušování stropů se vzácnými Navrátilovými výmalbami. Obnova střechy a krovů se chystá i na frýdlantském zámku, nad Kastelánským křídlem.

Autoři | Foto Zámek Sychrov

Štítky hrad, zámek, Sychrov, Liberecký kraj, Národní památkový ústav, advent, František Josef I., Karel IV. Lucemburský, Zákupy, okres Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní sezona bude pro hrady a zámky rekordní  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.