Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Muzeum chce zapsat perličkové ozdoby z Poniklé na seznam UNESCO

Muzeum Českého ráje v Turnově usiluje o zapsání výroby perličkových ozdob z Poniklé na Semilsku na seznam UNESCO. Nikde jinde ve světě nic takového nemají, řekla dnes novinářům ředitelka muzea Vladimíra Jakouběová. Návrh chce muzeum předložit v březnu příštího roku, rozhodnutí očekává řádově v měsících.

Ponikelská výroba vánočních ozdob ze skleněných foukaných perliček patří od loňského roku na národní seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury. Ručně vyráběné ozdoby z foukaných perlí se v krkonošské vísce začaly vyrábět před více než 100 lety. Perličky se foukaly, stříbřily, řezaly, navlékaly na drátky a formovaly do tvarů skoro v každé ponikelské rodině. Do práce byli zapojeni všichni, od dětí až po dědečky.

Dnes je vyrábí už jen jedna malá ponikelská firma Rautis, která navazuje na společnost založenou v roce 1902 Stanislavem Hornou. Muzeum s Rautisem připravuje výstavu zaměřenou na tuto tradici. Návštěvníkům na ní přiblíží postup výroby. "Každá ozdoba se dělá zvlášť, je na tom odvedeno hodně ruční práce," uvedla kurátorka výstavy Lenka Tuláčková. K výrobě patří foukání perlí z dutých trubiček, stříbření roztokem olova a zinku, řezání na jednotlivé perličky a montování ozdoby. Návštěvníci si způsob výroby budou moci osvojit v tvůrčích dílnách, které budou součástí výstavy.

Výstava nazvaná Třpytivé Vánoce bude v Kamenářském domě od 23. listopadu do konce roku. Rautis na ní bude mít velkou část své produkce perličkových ozdob z historických i moderních kolekcí. Sklárna nabízí kolem 19 tisíc vzorů, některé pocházejí z počátku minulého století. Největší zájem je o tradiční vzory, zejména hvězdy. Návštěvníci uvidí na výstavě i jednu vzorkovnici vytvořenou zhruba před půl stoletím. Podle ředitelky muzea je na vzorkovnicích z Poniklé zajímavé to, že vznikají jiným způsobem, než je obvyklé. "Nejprve se ozdoba vyrobí a teprve pak zakreslí do vzorkovnice. Na tom je hezké, že to vychází z invence těch domácích dělníků," dodala.

Autoři | Foto Kudykam.cz

Štítky muzeum, Světové dědictví UNESCO, Poniklá, výstava, výroba, Muzeum Českého ráje v Turnově, okres Semily, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum chce zapsat perličkové ozdoby z Poniklé na seznam UNESCO  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.