Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Festival Modrý kocour v Turnově nabídne letos i divadelní dílny

V Turnově vrcholí přípravy na 22. ročník multižánrového divadelního festivalu Modrý kocour. Zájem o přehlídku s každým rokem roste, loni se její návštěvnost podařilo zvýšit o 80 procent a představení vidělo bezmála 1700 diváků. V podobný úspěch věří pořadatelé i letos. Vedle 23 divadelních představení se poprvé uskuteční i divadelní dílny.

"Divadelních dílen je v Česku poměrně dost, my jsme ale vsadili na úplná esa. Jednu dílnu vede turnovák Michal Samir, který vyučuje herectví na prestižní londýnské škole Drama Centre London. Podařilo se nám ho přemluvit, aby přijel do Turnova," řekl ředitel festivalu Mario Kubaš. Lektorem technické dílny bude přední český divadelní light designér Martin Špetlík, který spolupracuje s divadly nejen v Evropě, ale i v Americe a Asii.

Modrý kocour nabídne od 22. do 26. února amatérská i profesionální divadla, experimenty, komedie, dramata, ale i představení pro děti. V programu se mimo jiné představí náchodský soubor D.R.E.D. nebo pražský soubor OLDstars. Pražské divadlo Kartel přiveze autobiografický příběh útěku ze Sýrie, který zpracovalo se syrským uprchlíkem Hamzou Nassibem. "Hamza Nassib v představení sám vystupuje a samozřejmě přijede, moc se na něj těšíme. Divadlo je nejlepší platforma pro diskusi nad celospolečenskými otázkami," uvedl Kubaš.

Velkou událostí bude podle ředitele návrat souboru Nejhodnější medvídci, jehož divadelní texty píše René Levínský. "René je člověk neobyčejné inteligence a humoru. Jeho texty jsou spanilými jízdami neotřelé kreativity. Reného scénáře se dostaly i na plátna českých kin, v současnosti se hraje s úspěchem v Národním divadle jeho hra Dotkni se vesmíru a pokračuj. Do Turnova přivezou Nejhodnější medvídci představní Poincarého domněnka, které odkazuje k jednomu geniálnímu matematikovi. Bude to chytré, ztřeštěné a navýsost originální. Jako vždy," řekl Kubaš.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Turnov, dílna, představení, divadlo, René Levínský, Michal Samir, divadelní festival, divadelní představení, Česko, Evropa, Asie, Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Modrý kocour v Turnově nabídne letos i divadelní dílny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.