Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Část galerie poškozená vodou bude uzavřena ještě měsíc

Pokud nenastanou nějaké komplikace, návštěvníci se dostanou do části stálé expozice Oblastní galerie v Liberci, kterou poškodila voda, zhruba za měsíc. Nepřístupná je od konce listopadu, voda se tam dostala při poruše klimatizace. Uzavřená je od začátku roku také kavárna. Pro ni se hledá nový nájemce.

"Předchozí nám dlužil na nájemném, proto jsme mu vypověděli smlouvu," uvedl ředitel galerie Jan Randáček. Galerie na uvolněné prostory vypsala výběrové řízení. Jedno neúspěšné kolo už má za sebou. "Dostali jsme jednu nabídku, ale nebyla úplná, proto jsme museli soutěž zrušit," uvedl ředitel. Nová soutěž má uzávěrku v pondělí 26. ledna, zatím se objevil jeden potenciální zájemce.

Galerie chce měsíčně na nájemném 5000 korun, za energie zaplatí nájemce dalších 3000 až 4000 korun. Jen z návštěvníků galerie se ale kavárna neuživí. "Bude na nájemci, jakým způsobem se bude profilovat, zda to bude ranní kavárna nebo vinárna a zda bude pořádat nějaké akce," uvedl ředitel. Nájemci by ale mohla pomoci poloha galerie, která se nachází na promenádní Masarykově ulici. Randáček neuvažuje o tom, že by kavárnu provozovali sami. "Nemáme s tím žádné zkušenosti," konstatoval.

Spokojený je naopak s tím, jak postupují práce v části galerie, kterou na konci listopadu museli uzavřít. Voda vyplavila v prvním patře stálou expozici českého výtvarného umění. Havárii způsobila prasklá objímka v přístroji, který čistí vodu pro zvlhčovače klimatizace. "Už je to vyschlé, malíři dnes malují a příští týden se bude opravovat podlaha," upřesnil. Předpokládá, že návštěvníkům by expozici mohli zpřístupnit ve druhé polovině února. Voda díla galerie nepoškodila. Škoda na budově patřící městu je 1,6 milionu korun. "Řešíme to jako pojistnou událost," řekla mluvčí magistrátu Zuzana Minstrová.

Oblastní galerie se loni přestěhovala do nových prostor v rekonstruovaných městských lázních, pro veřejnost tam otevřela 28. února. Zájem o ni byl mimořádný. Do konce roku si její sbírky prohlédlo 41.900 lidí, to je více než dvojnásobek předloňské návštěvnosti, kdy do galerie zamířilo 18.000 lidí. Ve srovnání s předchozími lety, kdy se návštěvnost pohybovala kolem 10.000 až 12.000, je to nárůst ještě výraznější.

První letošní nová výstava se jmenuje Příběhy míst a začne tento čtvrtek. Výstavu připravila Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Výstava představí místa v Česku, jejichž historie je nějakým způsobem spojena s perzekucí národa v letech 1945 až 1989. Největší pozornost bude věnována Libereckému kraji.

Napsala ČTK

Štítky galerie, kavárna, Liberec, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Část galerie poškozená vodou bude uzavřena ještě měsíc  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.