Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Do Liberce míří ultrapravicoví Sons of Bohemia

Sami o sobě říkají, že jsou patrioti a vlastenci. Na koncertech kromě svých skladeb hrají i písně od Orlíku, Vlajky a dalších rasistických kapel a mnoho jejích fanoušků patří do komunity pravicových extremistů. Sons of Bohemia teď míří do Liberce, 1. února zahrají v Rock pubu, kde už v minulosti zahráli Ortel.

Sons of Bohemia byli delší čas bráni jako revival skupiny Orlík. Už ale mají i své písně. Vyzývají v nich například k boji proti špíně a prachu, co pokrývá naši zem a podobně. Sami se ale považují za patrioty, kterým není lhostejná situace u nás.

Jméno kapely je ale skloňováno i v pravidelných zprávách Ministerstva vnitra o vývoji extremismu u nás. „Jejich texty jsou upraveny tak, aby jim za jejich účinkování nehrozil trestní postih nebo predčasné ukončení koncertu ze strany státních orgánů. Tyto kapely se snažily své koncerty využít komerčně a snaží se o časté vystupování. V roce 2012 se jednalo především o kapely Ortel, Sons of Bohemia a Randall Gruppe. Tyto kapely mají mnoho příznivců v řadách pravicových extremistů,“ píše se ve Zprávě o extremismu z roku 2012.

Sons of Bohemia podporuje také Landser shop, který prodává u neonacistů oblíbené značky Thor Steinar, Ansgar Aryan, Lonsdale a podobně. Landser přitom byla německá neonacistická kapela, kterou tamní úřady zakázaly. Sons of Bohemia oblékají právě značku Ansgar Aryan, vlastněnou německými neonacisty.

Asi nejlepší obrázek o kapele udělá úryvek z textu písně Vltava:

Když prach a špína pokrývá tvoji rodnou zem, nic jiného ti nezbývá, zbraň do rukou vem.
Bojuj s hlavou vztyčenou, než ti dojde dech. Braň svoji zemi zničenou, buď hrdej, že si Čech.

Aktualizace 16.ledna - reakce majitele Rock pubu Jana Čermáka:
"Děkuji šéfredaktorovi, že mě po našem rozhovoru nechal prostor vyjádřit se k článku ze dne 12.1. pod názvem:DO LIBERCE MÍŘÍ ULTRAPRAVICOVÍ SONS OF BOHEMIA od redaktora Pticy. Tento článek, ať asi nebylo jeho záměrem, poškozuje dobré jméno našeho klubu. Náš klub se distancuje od jakéhokoliv politizování hudební produkce, natož od nějakých rádoby bojůvek a vyzývání k nesnášenlivosti. 

Autor článku uvádí, že zde již v minulosti zahrála skupina Ortel, ale úplně opomenul, že zde již vystoupily stovky kapel různých žánrů např. Arakain, Do do Doležal, Matahari, Torr a další a je zde dáván prostor pro začínající skupiny a umělce i žáky hudebních škol. K výběru kapel bych dodal,že se ozývaji sami nebo o ně žádají návštěvníci klubu.

K propíraným Sons of Bohemia, Ortelu, též Orlíku, bych chtěl panu redaktorovi říci, že oficiálně kocertují, vydávají se jejich cédéčka a hrají se v jukeboxech po celé republice a i mimo ní. Nejsou totiž zakázané a nebyly shledány jako závadné pro společnost.

Ke značkovému oblečení se snad ani vyjadřovat nechci, ať si o tom udělá každý úsudek sám. Toto je můj názor a reakce na již zmíněný článek. Doufám,že bude uveřejněn v celé své podobě, jak mě bylo přislíbeno."

A takhle to vypadá na koncertě Sons of Bohemia

Foto:sons-of-bohemia.rajce.idnes.cz

Autoři

Štítky sons, bohemia, koncert, Liberec, hudební skupina, Orlík, Jan Čermák, Arakain, Matahari, Vltava (Helsinky)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michaela Mikulová

Držíme s vámi! (y)

Úterý, 14. ledna 2014, 21:15Odpovědět

Pe Pan

http://www.youtube.com/watch?v=q15qLdQ9bNM

Pondělí, 13. ledna 2014, 23:12Odpovědět

Do Liberce míří ultrapravicoví Sons of Bohemia  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.