Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rozhodnuto! Kino Varšava ožije, dostane ho skupinka nadšenců

Občanské sdružení Zachraňme kino Varšava dostane šanci obnovit slávu chátrajícího kina ve Frýdlantské ulici. To, o čem se delší dobu spekulovalo, posvětila v úterý rada města. Členové sdružení teď doufají v přiklepnutí dotací z evropského integrovaného plánu rozvoje města.

„Určitě máme z rozhodnutí rady města radost. Dokud ale nebudeme mít podepsanou smlouvu a v ruce klíče, není zatím co slavit,“ prozradil Jiří Žid ze sdružení Zachraňme kino Varšava.

Jeho zdrženlivost je na místě. V posledních týdnech se totiž odehrál neskutečný kolotoč schvalování, odvolávání a opětovného schvalování. Rada města už jednou sdružení projekt přiklepla, jenže město na poslední chvíli ucuklo a chtělo vypsat nové výběrové řízení. Přihlásil se totiž investor, který chtěl z kina vytvořit muzeum Vlasty Buriana a městu nabízel víc peněz. Zvedla se vlna nesouhlasu a rada města nakonec své rozhodnutí opět změnila a kino tak nakonec snad opravdu dostane sdružení Zachraňme kino Varšava.

O ročním pronájmu Varšavy mladým nadšencům rozhodla úterní rada města jednomyslně. „Bylo třeba postupovat v této věci zcela transparentně a to především s ohledem na to, aby v budoucnu nemohl být celý postup jakkoli zpochybněn. Již od počátku jsme ale plánům občanského sdružení Zachraňme kino Varšava vyjadřovali podporu a spolupracovali na naplňování společných cílů,“ řekla primátorka města Martina Rosenbergová.

Osud kina je teď plně v rukou členů sdružení. Mladí nadšenci nejsou v jednoduché pozici. Prostory kina jsou v nevyhovujícím stavu. „Zrovna nejlépe na tom není elektřina ani toalety. V budově navíc nefunguje topení, takže v zimě by to bylo promítání pod dekou,“ popsal hlavní problémy Jiří Žid. Sám přiznává, že by chtěl prostory zpřístupnit veřejnosti ještě letos na podzim.

Projekt na záchranu zchátralého kina připravuje sdružení už bezmála rok. Chce z Varšavy vybudovat s pomocí evropských dotací multikulturní centrum, v němž by se vedle filmových představení odehrávalo i divadlo nebo tanec. Zázemí pro svůj dramatický kroužek by zde měla najít také Základní umělecká škola Liberec.

Podle projektu přijde rekonstrukce Varšavy na zhruba 20 milionů korun. Z toho 17 milionů by sdružení chtělo získat z evropských dotací. Část povinné spoluúčasti jim přislíbil Liberecký kraj. „Nějaké peníze bychom popřípadě mohli získat i prodejem Maškovky,“ vysvětlil Jiří Žid.

Napsal Michael Daněk a malý Ptica

Kino Varšava chátrá

Pondělí, 17. června 2013, 10:29

Tak kde se posadíme?
Zázemí promítačů

Štítky liberec, Varšava, kino, rada obce, projekt, Vlasta Burian, Martina Rosenbergová, občanské sdružení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhodnuto! Kino Varšava ožije, dostane ho skupinka nadšenců  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.