Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Tibor Batthyány by rád obnovil tradici primátorských plesů

Stotisícové krajské město Liberec zůstane letos opět bez primátorského plesu, už počtvrté. Naposledy se Ples primátora v Liberci uskutečnil v lednu 2011 poté, co do čela města nastoupil Jan Korytář (Změna pro Liberec). Připravilo ho však ještě předchozí vedení města v čele s Jiřím Kittnerem (ODS).

Od té doby se už primátorský ples pod Ještědem neuskutečnil. Nový primátor Tibor Batthyány (ANO 2011) by ale tradici rád obnovil. "Uvažujeme o tom, že bychom vzkřísili Ples primátora. V této plesové sezoně to už zcela jistě nestihneme, ale rádi bychom tradici pořádání Plesů primátora obnovili příští rok," řekl dnes Batthyány. Lednový benefiční koncert libereckého primátora a pak jeho ples bývaly ještě za Kittnera prestižní záležitostí. Výtěžek obou akcí, který dosahoval až 200.000 korun, byl tradičně určen na dobročinné účely.

V sousedním Jablonci o městský ples nepřijdou, uskuteční se 14. února v Eurocentru a bude už dvacátý. Jeho uspořádání stojí radnici kolem 200.000 korun a vstupenka přijde na 299 korun. "Ples připravujeme zhruba půl roku, jeho výtěžek půjde letos na podporu Střediska rané péče," řekla mluvčí magistrátu Markéta Hozová. Hlavní hvězdou večera bude podle ní letos Leona Machálková.

Uskuteční se i tradiční hejtmanský ples, který Liberecký kraj připravuje už od dubna. V posledních letech se koná v libereckém Grandhotelu Zlatý Lev. "Celkové náklady se pohybují kolem 400.000 korun, z toho asi 170.000 stojí hudební produkce včetně technického zabezpečení," řekl mluvčí krajského úřadu Jiří Langer. Letos bude největší hvězdou Marta Jandová, vstupenka stojí 600 korun. "Výtěžek z prodeje 500 lístků je stejně jako v minulosti určen na dobročinné účely," dodal Langer.

K prestižním plesům patří i ten, který pořádá Městské divadlo v Jablonci nad Nisou. Letos bude ve stylu Broadwaye a tamních muzikálů, k hvězdám večera bude patřit muzikálová zpěvačka Dasha. Ples, který bude v divadle až na konci března, bude už devátý. "Vstupné přijde na tisícikorunu, v ceně ale mají návštěvníci catering," řekl ředitel divadla Pavel Žur. Ples v divadle je určen pro zhruba 150 hostů, tančí se na scéně.

K prestižním patří v kraji také ples společnosti Mocca, který se tradičně koná v libereckém Domě kultury. Do největšího sálu v kraji se vejde více než tisícovka hostů, jeho pronájem přijde bez DPH na 55.000 korun. Letos organizátoři slibují Terezu Kerndlovou nebo Kamila Střihavku. Někteří organizátoři dávají přednost menším sálům u restaurací nebo sálu v Lidových sadech, který stojí zhruba polovinu a pojme kolem 500 lidí. Každoročně se tam koná desítka plesů. "Bývalo jich víc, ubyly nám hlavně spolky," řekl vedoucí programu centra v Lidových sadech Michal Kadlec.

Napsala ČTK

Štítky ples, Liberec, tradice, Tibor Batthyány, primátor, Jiří Kittner, Jan Korytář, ODS, ANO 2011, Jiří Langer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tibor Batthyány by rád obnovil tradici primátorských plesů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.