Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zírám! Dívka téměř nevidí, ale maluje jako Piccaso

Někdy se stane, že nečekané věci najdeme na nečekaném místě. Já něco skvělého viděla na úřadě, kam jsem šla jen něco vyřídit. Ve vestibulu toho krajského je parádní výstava. Barevná, veselá a autentická. A tak mě zajímalo, kdo to dělal?

A teď se podržte. Děti a mládežníci z libereckého Jedličkova ústavu se prostě stali malíři při svých terapeutických hodinách. To, co udělali, bych třeba já nikdy nenakreslila. Nejvíc mě pobavily portréty prezidentských kandidátů od Tondy Reynyše. Myslím, že poznáte každého a bonusem je, že všichni připomínají televizní postavičky Muppets.

A co teprve zvířata? Jejich portréty jsou dokonalé. Přitom jejich autorka, Petra Horáčková, nikdy na výletě v Africe nebyla, navíc má velmi špatný zrak a nerozpoznává ani všechny barvy. To jí ale ve výtvarném rozletu nebrání. Naopak, její práce jsou okouzlující.

Autoři - Tomáš Brabec, Martin Braun, Petra Horáčková, Jana Hruboňová, Věra Lupínková, Markéta Nevěčná, Antonín Reynyš, Otto Šourek, Nikola Tóthová, Michal Wünsch či René Bílý jsou mladí lidé, kteří mají různé zájmy a záliby, ale jednu věc mají společnou, a to, že jsou nějakým způsobem spjati s Jedličkovým ústavem v Liberci,“ uvedl ředitel ústavu Vladimír Ptáček s tím, že výstavu míní i jako malou pozvánku na rok 2014, kdy Jedličkův ústav v Liberci oslaví 100. výročí působení v Lužické ulici. Vystavená díla vznikla ve výtvarné dílně v Centru denních služeb, což je ambulantní služba pro osoby s tělesným a kombinovaným postižením.

Výstava je složena z 35 výtvarných prací, které jsou vytvořeny výtvarnými technikami malba akrylovými barvami na plátno a malba na hedvábí.

Běžte se na obrázky podívat. Potěší vás. Vystavené jsou do konce června ve vestibulu Krajského úřadu v Liberci.

Napsala Růža Rumělková

Štítky výstava, Liberec, Martin Braun, Afrika, Vladimír Ptáček, Jedličkův ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zírám! Dívka téměř nevidí, ale maluje jako Piccaso  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.