Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecko pomůže zaplaveným oblastem. Penězi i silnými pažemi

Liberecko naštěstí nepatří k nejvíc postiženým oblastem záplavami. A tak se lidé z měst a obcí, které v minulých letech citelně voda zasáhla, rozhodli pomoc jiným. Penězi či různými potřebnými věcmi. Někteří přiloží i ruku k dílu.

S parádním nápadem přišli v Hejnicích. Spojí zábavu a pomoc dohromady. „Jelikož si ještě moc dobře pamatujeme, jak zasáhly katastrofické povodně Hejnice v roce 2010, rozhodli jsme se, že pošleme přímou pomoc z města a pomohou i Hejnické slavnosti 2013. Z každé prodané vstupenky věnujeme 10 korun na odstraňování škod po současné povodni jednomu městu nebo obci v postižené oblasti,“ hlásí z Hejnic. Navíc se po dobu konání slavností, které ve městě budou v termínu od 6. do 7. července, objeví v Hejnicích pokladničky. Ty budou určené pro libovolné příspěvky, a to i od lidí, kteří si třeba vstupenku na slavnosti nekoupí.

Konkrétní obec či město Hejničtí teprve vyberou po opadnutí vody, až se ukáže, kde budou peníze opravdu potřebné. „Víme totiž, jak moc pomáhá konkrétní pomoc směrovaná do určité oblasti než obecné povodňové sbírky,“ shodují se v Hejnicích a vzpomínají tak na povodně v roce 2010, kdy za sebou ve městě nechala záplava milionové škody.

Dobrovolníci se chystají uklízet

Do pomoci postiženým obcím se nadšeně vrhají i v Hrádku nad Nisou. Chtějí také oplatit pomoc lidem, kteří přijeli zachraňovat jejich město před třemi lety.

Starosta Josef Horinka ve středu navrhne radě města, aby finanční pomoc směřovala do malé obce Vrané nad Vltavou, kde letošní povodeň napáchala škody za desítky milionů korun. Kromě peněz pošlou Hrádečtí do Vraného k vypůjčení také vysoušeče a přidají tolik potřebné Savo.

Úředníci radnice v čele se starostou a další dobrovolníci vyjedou také do některé ze zasažených oblastí pomáhat s odstraňováním škod. Pravděpodobně to bude do Kralup nad Vltavou, které v roce 2010 patřily mezi obce, které Hrádku při obnově přispěly nejvíce.

Společně s rodinou vyrazí pomáhat s úklidem po povodních i třeba hejtmanův náměstek Marek Pieter. „Přibalíme nějaké potřebné věci a pojedeme pomáhat s úklidem To je to nejlepší, co můžeme udělat,“ uvedla Marek Pieter.

Koncem týdne se chystají na pomoc do zaplavených obcí i liberečtí studenti. „Domluvili jsme se s přáteli. Počkáme, až voda opadne a pak si na internetu najdeme nějaké výzvy a pojedeme dobrovolně pomáhat. Řekl bych, že to je skoro samozřejmost,“ řekl dvacetiletý Pavel, student Technické univerzity v Liberci.

Další sbírku vyhlásil i liberecký Český červený kříž. Přinášet můžete pracovní nářadí a dezinfekční prostředky, gumové a pracovní rukavice, antimykotické přípravky do bot, bavlněné ponožky, holínky i instantní potraviny. Věci jsou shromažďované v sídle ČČK Liberec, v ulici Palachově. Červený kříž je přímo naprati tramvajovým stanicím u Plazy. Věci půjdou zasaženým oblastem v Ústeckém a Středočeském kraji.

Štítky záplavy, Liberecko, pomoc, Liberecký kraj, peníze, povodeň, Hejnice, slavnost, Marek Pieter, Červený kříž, Josef Horinka, Hrádek nad Nisou, Technická univerzita v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecko pomůže zaplaveným oblastem. Penězi i silnými pažemi  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.