Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Sychrově otevřou novou expozici. Ukáže, jak hodovali šlechtici

Deště a chladné počasí ještě nějaký ten den potrvají. Co třeba vyrazit na zámek. Zajděte si na Sychrov, od 1. července tam otevřou nové expozice. O tom, jak šlechta stolovala a o kultuře a vzdělávání mezi francouzskými aristokraty.

Jak vůbec vypadala každodenní tabule i svátečně prostřená v minulosti a co si dopřávali nejen šlechtici, ale i jejich služebnictvo. Návštěvníkům to přiblíží nová expozice v Bertině křídle zámku, která se na Sychrově stane od července do října druhou prohlídkovou trasou. Sychrovští tak reagují na zájem lidí poznávat, jak vypadal obyčejný i nevšední den našich předků.
„Prohlídková expozice je koncipována jako názorná instalace, sestavená z vybraných reálií  zámeckých i hradních fondů a z ideálních rekonstrukcí všedních a svátečních tabulí. Doprovází ji tematické průvodní texty a reprodukce historických vyobrazení,“  uvedla Lucie Spálenská z Národního památkového ústavu Sychrově.

Prostřednictvím nové prohlídkové trasy nahlédnou návštěvníci do období od založení Rakouského císařství v roce 1804 až do zrušení šlechtictví v Rakousku v roce 1919. Vystaveny jsou ale i některé předměty staršího či mladšího data. 

Část expozice představuje místnosti, kde se podávaly malé snídaně, velké snídaně, kolace (přilepšení), většina jídel a nápojů všedních dnů a zvláště jídel a nápojů postních dnů. V samostatné místnosti je rodinná jídelna, ve které se pořádaly také společenské večeře. Některé vystavené předměty ale také ukazují, jak se stolovalo u příležitosti oficiálních hostin, kdy byla jídla servírována na stříbře. Zmíněno je i některé nádobí francouzské kuchyně a k vidění je také dámský salon, v němž se podával čaj – čajový goûter.

„Samostatná místnost je věnována reáliím k podávání nápojů příslušných k jídlu a některých speciálních nápojů, typických např. pro noční večeři zvanou souper. Místnost s tureckým stanem poskytla příležitost k instalaci pikniku. Zvláštní skleník je věnován podání jídel služebným osobám s řadou unikátních reálií, které se dochovaly jen výjimečně,“ přiblížila další zajímavosti nové expozice Lucie Spálenská.

Jednou z nejzajímavějších částí expozice jsou rekonstrukce slavnostních tabulí, které si lidé prohlédnout ve dvou místnostech. V první místnosti spatří renesanční nástolník z marcipánu a klasicistní nástolník z porcelánových figurek včetně typického banketového poschoďového buffetu s nádobím na podívanou. V druhé místnosti uvidí barokní nástolník ze skládaných a lámaných ubrousků. Vystaveno je i několik dalších ubrouskových kreací, kterou doplňují vysvětlivky o historii prostírání jídelní tabule.

Seznamte se s francouzskými aristokraty

V rámci Roku francouzské kultury na zámku Sychrov otevírají i mimořádnou výstavu, nazvanou „Literárně-divadelní salon“, jenž připomíná klima, kulturu a vzdělanost v aristokratických francouzských salonech. S francouzskou kulturou bylo nedílně spjato divadlo a literatura. Jejich syntézu v umělecké produkci představuje tzv. „portrait historié“, kdy šlechta se nechávala zobrazovat s divadelní rolí, s níž se daná postava identifikovala.

Literárně divadelní salon na Sychrov představuje např. osobnosti z rodu Rohanů z děl Alexandra Dumase st., jeho Tří mušketýrů, ale také dalších, Královnin náhrdelník nevyjímaje. Připomenuta jsou díla klasiků francouzské literatury i divadla – Chateaubrian, Mollière , La Fontaine, díla Voltairova a hlavně Rousseauova, podnětná i pro výchovu šlechtických dětí v zemích Koruny české. Ostatně i pohádky k nám pronikaly z francouzských dámských salonů, což dokládají ukázky francouzských ilustrací.

Literárně-divadelní salon poukazuje i na francouzské literární vlivy, promítající se ve výzdobě např. v keramické tvorbě, nábytkářství.

Expozice i výstava budou pro veřejnost otevřeny denně v prázdninových měsících vždy od 10.00 do 17.00 hodin.  V září a říjnu o víkendech a v pracovních dnech po předchozí telefonické dohodě.

Štítky Sychrov, kultura, šlechta, jídlo, nápoj, Alexandre Dumas starší, Jean de La Fontaine, Národní památkový ústav, Voltaire, Rakousko, zámek, Tři mušketýři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Sychrově otevřou novou expozici. Ukáže, jak hodovali šlechtici  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.