Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nelíbí se vám územní plán? Na připomínky už je jen týden

Jeden z nejdůležitějších dokumentů pro obyčejné Liberečáky. To je nový Územní plán, který zásadně ovlivní vhled města na příštích dvacet let. Všem se zavděčit nejde, kdo ale má problém, může do 20. června podat proti plánu námitku.

 

Ve čtvrtek proběhlo v kulturáku veřejné projednání libereckého územního plánu podle Stavebního zákona. Uzavřelo tak sérii debat, při které se k němu vyjadřovali i obyvatelé jednotlivých čtvrtí.

A samozřejmě je zajímalo, jak je plán může ohrozit. „Lidé se ptali například na termín vyvlastnění,“ přiblížil Pavel Chmelík z magistrátu. A některých se tento nehezký termín skutečně bude týkat. Tedy pokud město postaví pro ně důležité komunikace.  "Jedná se o o případy typu oplocení části pozemku, konce konce komunikace v Dobrodružné ulici ve Vesci soukromým majitelem. Je zde plánována důležitá komunikace, tedy veřejně prospěšná stavba, a bude to jistě předmět vyvlastnění. Dobrodružná se stane hlavní obslužnou komunikací a souběžná ulice Vyhlídková zůstane v klidovém charakteru," uvedl příklad pojektant plánu architekt Jiří Plašil.

Pro lidi z této oblasti jistě ne úplně pozitivní zpráva. Ale mohou a jistě to i udělali, podat námitku proti novému územnímu plánu. Kdo by to chtěl udělat a ještě otálí, čas má do 20. června.

Ale ne všichni se dočkají vyvlastnění nebo stavby nových domů ve svém sousedství. Město například vyšlo vstříc při plánované tramvajové trati do Pavlovic a Ruprechtic. „Místní obyvatelé i ředitel Jedličkova ústavu Vladimír Ptáček se vyjádřili ve smyslu zachování původně plánované trasy přes Krajinskou ulici, tak aby nerušila prostředí ústavu. Pracovníci odboru hlavního architekta slíbili, že se na základě zákonné námitky budou trasou ještě zabývat tak, aby bylo nalezeno optimální řešení,“ řekl Chmelík.

Co bude teď?

Město se nyní bude vypořádávat s námitkami a připomínkami k plánu. „Je pravděpodobné, že některé námitky a připomínky budou zapracovány do návrhu územního plánu, čímž dojde k jeho podstatné úpravě a bude muset být vypsáno opakované veřejné projednání, které se povede ve stejném režimu jako řádné veřejné projednání - tedy to, které se odehrálo ve čtvrtek 13. června,“ vysvětlil Chmelík.

Až bude ukončena tato fáze, plán projedná a případně schválí zastupitelstvo.

Jakou máte zkušenost s novým územním pláne vy? Napište nám svůj názor sem k článku, na Facebook nebo na mail redakce@libereckadrbna.cz

Autoři

Štítky územní, plán, liberec, územní plán, Chmelík, Vladimír Ptáček, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nelíbí se vám územní plán? Na připomínky už je jen týden  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.