Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pekař Bláha vstupuje do politiky. Měl by být lídrem Babišova ANO v podzimních parlamentních volbách

V čele kandidátky ANO v Libereckém kraji pro podzimní sněmovní volby bude nejspíš majitel libereckého pekařství Jiří Bláha. Jde o návrh, na němž se shodl dnešní krajský sněm ANO. Kandidátku bude schvalovat předsednictvo strany

Poslankyně ANO za Liberecký kraj Jana Pastuchová je v návrhu kandidátky ANO dvojkou. Třetím v pořadí je semilský David Pražák a čtvrtým majitel pivovaru ve Frýdlantu Marek Vávra.

Jiří Bláha nabídku od ANO dlouho zvažoval. „Rozhodl jsem se do toho jít, chci pomoci něco změnit," řekl nedávno.

ANO před čtyřmi lety volby v Libereckém kraji vyhrálo a získalo dva mandáty. Kromě Pastuchové ho získal ještě Martin Komárek, který byl tehdy lídr kandidátky. Nyní jsou ambice ANO vyšší. „Cílem je získat tři mandáty," řekla Jana Pastuchová. ANO v roce 2013 volby tehdy v Libereckém kraji vyhrálo s 21,59 procenta před ČSSD a TOP 09. Všichni ale mají po dvou mandátech. Po jednom mandátu získali komunisté a Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury.

Pro letošní sněmovní volby je lídr v Libereckém kraji jasný u ODS, dnešní krajský sněm vybral primátora Jablonce Petra Beitla. Jméno lídra oznámila už dříve TOP 09, která do čela kandidátky postavila poslance a někdejšího starostu Železného Brodu Václava Horáčka. Rozhodnuto mají také Piráti, které povede v kraji do voleb chemik Ondřej Kolek.

Komunisté se rozhodli, že do čela kandidátky postaví stejně jako před čtyřmi lety poslance Stanislava Mackovíka. ČSSD bude o lídrovi kandidátky v Libereckém kraji rozhodovat v korespondenčním hlasování, navržená je ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Společnou kandidátku KDU-ČSL a STAN v Libereckém kraji by měl podle předběžných informací vést poslanec starostů Jan Farský.

Autoři | Foto MML

Štítky ANO 2011, Jiří Bláha, Liberecký kraj, volby, Andrej Babiš, Jana Pastuchová, ČSSD, TOP 09, Marek Vávra, David Pražák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pekař Bláha vstupuje do politiky. Měl by být lídrem Babišova ANO v podzimních parlamentních volbách  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.