Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VIDEO a FOTO: Babiš musí podle ČSSD i KDU-ČSL z vlády, schůzka v Liberci řešení nepřinesla

Řešení politické krize dnešní nečekaná večerní schůzka prezidenta Miloše Zemana se zástupci vládní koalice nepřinesla. ČSSD a KDU-ČSL trvají na odchodu ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše z vlády. Novinářům to po jednání s prezidentem řekli předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a místopředseda ČSSD Milan Chovanec. Prezident na jednání podle Bělobrádka řešení navrhl, strany ho musí projednat. Babiš ani Zeman před novináře nepředstoupili.

Babiše později citoval server Novinky.cz, podle nějž jedna z variant navržených prezidentem je vláda bez něj a současně bez premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). "Demise vlády - bez Babiše bez Sobotky. Vracíme se do původního scénáře pana premiéra," řekl webu Babiš. ANO je podle něj připraveno o tom jednat.

VIDEO: Vyjádření ministra Milana Chovance po jednání

Ministr vnitra Chovanec novinářům sdělil, že prezidentovy návrhy nepovažuje za převratné, nicméně je předá Sobotkovi a grémiu ČSSD. To zasedne v pátek. "Trváme na tom, že problém je na straně hnutí ANO," prohlásil ministr vnitra před novináři. "ANO ho může vyřešit tím, že Andrej Babiš odejde z vlády," dodal s tím, že Babiš na schůzce svou rezignaci nepřipustil. Chovanec na jednání, které svolal prezident během své návštěvy Libereckého kraje, zastoupil předsedu ČSSD a premiéra Sobotku. Ten byl v době schůzky na návštěvě Lucemburska.

Podle Chovance bude muset prezident po návratu z Číny rozhodnout, co bude dělat s návrhem na Babišovo odvolání, který mu předložil premiér.

"Senátoři avizovali možnost ústavní žaloby, ale myslím, že prezident si to uvědomuje a kroky k dalšímu jednání bude směřovat bezprostředně po návštěvě Číny, to znamená po 19. květnu," řekl novinářům Chovanec.

VIDEO: Skupinka protestujících o demonstraci

"Myslím si, že než se pan prezident vrátí z Číny, tak je prostor pro to projednat to (prezidentův dnešní návrh)," uvedl Pavel Bělobrádek. "Rozhodně jsme se shodli na tom, jak hnutí ANO, tak KDU-ČSL, tak pan prezident, že předčasné volby nejsou prioritním řešením, a že je nechceme," dodal předseda lidovců. Řekl také, že koaliční smlouvu zatím nikdo nevypověděl. Právě tím totiž Zeman podmiňoval Babišovo odvolání z ministerské funkce.

Návrh na Babišovo odvolání předložil premiér prezidentovi zejména kvůli nejasnostem kolem Babišova podnikání. Babiš obvinění na svou adresu odmítá, označuje je za kampaň. Zeman zatím ministra neodvolal a jeho otálení někteří experti a politici označují za porušování ústavy. Bělobrádek odmítl po schůzce odpovědět na dotaz, zda Zeman hledá řešení, které by Babiše udrželo v ministerském křesle.

VIDEO: Demonstranti před libereckým Imperialem

Jednání provázela demonstrace Babišových odpůrců, kteří se před hotel Imperial, kde se schůzka konala, přesunuli z Benešova náměstí. Několik stovek lidí s transparenty žádalo Babišovo odvolání. "Nejsme tady na podporu Bohuslava Sobotky, ale na podporu našeho státu," řekla jedna z protestujících studentek. Tu stejně jako ostatní naštval během demonstrace tweet mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka. "Poté, co pan mluvčí vykoukl z okna (pozn. red.: z okna Grand Hotelu Imperial), měli jsme na něho podle jeho vyjádření křičet, ať skočí. To ale není pravda a ohrazujeme se proti tomu. Stejně tak jsme nekřičeli, že je pan Zeman starý pán o o holi," dodala. Podle ní mluvčí prezidenta ovlivňuje veřejnost svým cíleným lhaním. Cílem celého protestu bylo podle účastníků to, aby prezident začal respektovat ústavu. "Právě on by měl ukazovat, jak se chovat," doplnila demonstrantka. 

Už během schůzky se ale demonstranti začali rozcházet, a když politické setkání skončilo, zbyla jich před hotelem už jen hrstka. Demonstrace proti Babišovi se dnes konaly v Praze a několika krajských městech.

Štítky Andrej Babiš, ČSSD, KDU-ČSL, Miloš Zeman, vláda, Pavel Bělobrádek, Milan Chovanec, ANO 2011, Bohuslav Sobotka, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO a FOTO: Babiš musí podle ČSSD i KDU-ČSL z vlády, schůzka v Liberci řešení nepřinesla  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.