Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Prezidentova návštěva Libereckého kraje se chýlí ke konci, čtvrtek tráví v Doksech

Prezidentova návštěva Libereckého kraje se pomalu chýlí ke konci. Ve čtvrtek zamířil pouze do Doks, kde ho dopoledne čekala debata s občany na náměstí Republiky a odpoledne tisková konference. Po ní zamíří hlava státu do Prahy odkud večer odletí na návštěvu Číny. Už příště by ale prezidentova cesta po Libereckém kraji nemusel být plně hrazena z krajských peněz. To, aby byly cesty prezidenta po krajích spolufinancovány hradem, navrhuje hejtman Martin Půta.

Návštěvy Miloše Zemana v krajích stály od jeho zvolení v roce 2013 krajské samosprávy téměř 17 milionů korun. Další výdaje mají s prezidentovými cestami města a obce, na jejichž bedrech je zajištění tribun a ozvučení pro setkání s veřejností. Krajům přitom chybí peníze na sociální služby, opravy škol i silnic.

Liberecký kraj navštívil Zeman čtyřikrát a každá z jeho návštěv přišla krajskou kasu na více než 300 tisíc korun. Dohromady je to přes 1,356 milionu korun. „Je to zvyklost, která vznikla už za pana prezidenta Havla. Za pana prezidenta Klause už byly návštěvy častější a ty náklady také vždycky platily kraje. Já pevně věřím, že po prezidentské volbě s novým prezidentem, ať už to bude kdokoliv, dojdeme k nějaké dohodě, jak by se na návštěvách mohla finančně podílet kancelář prezidenta republiky, která má vlastní rozpočtovou položku,“ řekl Půta.

Prezidentská kancelář ročně disponuje částkou přes 400 milionů korun. Podle Půty má dost peněz na to, aby na financování cest krajům přispěla. Podle zlínského hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) by se cesty prezidenta měly hradit z rozpočtu kanceláře prezidenta. V letošním roce se navíc stále častěji objevují hlasy, že kraje vlastně platí Zemanovi kampaň před prezidentskými volbami.

„Já to vnímám tak, že postupujeme v rámci zvyklostí, které nebyly nastaveny za mě jako za hejtmana, ale dávno v minulosti. A měnit ty zvyklosti poslední rok prezidentského mandátu by mi přišlo trochu zvláštní,“ řekl Půta.

O tom, že by se Hrad měl podílet na financování cest po kraji, prezident neuvažuje. "Chtěl bych citovat televizní vyjádření paní Vildumetzové, předsedkyně Asociace krajů České republiky. Pro hejtmany je návštěva prezidenta poctou a jestliže bych se měl doprošovat kohokoliv z hejtmanů, abych směl přijet pouze tehdy, pokud si zaplatím náklady na nějaké chlebíčky, tak do toho kraje nepojedu," shrnul prezidnet Miloš Zeman na dnešní tiskové konferenci.

Zeman: Ústava má jako každý dokument více výkladů

Čtvrtá cesta prezidenta napříč Libereckým krajem zatím spěje ke konci. Ve čtvrtek zamířil do Doks, kde po debatě s místními odjel do Hotelu Berg, kde ho čeká tisková konference.

Debata s občany se točila opět kolem aktuální vládní krize. Na dotaz, proč nejedná podle ústavy a neodvolá vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše, odpověděl mladému muži. „Ústava má jako každý dokument více výkladů. Dnes v novinách vychází článek pracovníka právnické fakulty o dodržování ústavy a zde tento pracovník právnické fakulty říká, že prezident nemusí přijmout odvolání člena vlády.  Názory na výklad některých částí ústavy je tedy různý. I právníci mají na tutéž problematiku různé názory. Proto se říká, že když se sejdou dva právníci, mají tři názory, protože jeden je schizofrenní,“ vyvrátil prezident Miloš Zeman, že by bezpodmínečně musel odvolat Andreje Babiše.

Podle jeho slov je ale ministrovo odvolání jednou z variant, o které se jednalo během středečního večera v Grand Hotelu Imperial v Liberci. „Včera jsem o tom jednal s představiteli tří stran, předložil jsem jim návrh, který zahrnuje toto odvolání. Návrh je ale komplexnější. Předpokládám, že bude projednán na grémiích těchto stran a nepovažuji za slušné tento návrh zveřejňovat dříve, než ho projednají,“ dodal.

Babiše už včera citoval server Novinky.cz, podle nějž jedna z variant navržených prezidentem je vláda bez něj a současně bez premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). "Demise vlády - bez Babiše bez Sobotky. Vracíme se do původního scénáře pana premiéra," řekl webu Babiš. ANO je podle něj připraveno o tom jednat. 

Autoři | Foto Bezedný Frank

Štítky návštěva, Liberecký kraj, Miloš Zeman, Martin Půta, peníze, tisková konference, Andrej Babiš, Čína, Praha, Náměstí Republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Prezidentova návštěva Libereckého kraje se chýlí ke konci, čtvrtek tráví v Doksech  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.