Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zeman se chce ptát Ústavního soudu, zda musí odvolávat ministry

Prezident Miloš Zeman podá podnět k Ústavnímu soudu. Chce požádat o výklad, zda je prezident za všech okolností povinen odvolat ministra, pokud o to požádá premiér. Rozhodnutí soudu je připraven respektovat, řekl dnes na tiskové konferenci na závěr své návštěvy Libereckého kraje. Ústavní právník Jan Kysela předpokládá, že Ústavní soud odpoví v řádu dní tak, že na otázky k výkladu ústavy není kompetentní odpovídat, protože je místem pro řešení právních sporů.

Na Ústavní soud se chce s kompetenční žalobou obrátit i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), a to v případě, že Zeman vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO) neodvolá po svém návratu z cesty do Číny, na které bude do 18. května.

"Nebudu to nazývat kompetenční žalobou, ale budu to nazývat podnět Ústavnímu soudu, aby sám vyložil ústavu, zda odvolání ministra je obligatorní v tom smyslu, že prezident je tomuto návrhu povinen vyhovět," řekl Zeman. "Ponechme tedy, ať už podnětem jedné nebo druhé strany, Ústavnímu soudu, jak se rozhodne, a já jeho rozhodnutí samozřejmě budu respektovat," řekl.

Podle Kysely není možné se na Ústavní soud obracet s dotazem, co které ustanovení ústavy znamená, protože je místem, kde se řeší spory o výklad práva. Prezident se stěží může před Ústavním soudem přít sám se sebou, zda má, nebo nemá kompetenci v některých případech nevyhovět návrhu premiéra na odvolání ministra, řekl Kysela v České televizi. "Žádný proces, žádný druh řízení, kterým by se prezident republiky k Ústavnímu soudu ve věci výkladu svých vlastních kompetencí mohl dostat, já žádné takové řízení nevidím," dodal.

U případné Sobotkovy kompetenční žaloby Kysela očekává rozhodnutí soudu kratší než dva měsíce, protože jde o právně nespornou záležitost.

Ústavní soud má podle mluvčí Miroslavy Sedláčkové informace zatím jen zprostředkovaně z médií. Dokud nebude jasné, o jaký typ podnětu či návrhu půjde, nelze předjímat, za jak dlouho by o něm soud mohl rozhodnout, řekla Sedláčková. Dokud Ústavní soud nezná ani formu, ani obsah případného návrhu, byl by jakýkoliv komentář pouhou spekulací, proto se Ústavní soud v tuto chvíli nebude nijak mediálně vyjadřovat, vzkázal prostřednictvím mluvčí generální sekretář soudu Ivo Pospíšil.

Zeman neodpověděl na dotaz, zda bude čekat na rozhodnutí Ústavního soudu s odvoláním Babiše, které navrhl minulý týden premiér Sobotka. Zdůvodnil to Babišovými finančními operacemi a podezřením z ovlivňování médií.

Zeman dnes zopakoval, že považuje za překážku pro odvolání Babiše koaliční smlouvu. Vládní strany ji podle něj musí dodržovat, a proto premiér nemůže podle Zemanova přesvědčení navrhnout odvolání ministra za hnutí ANO, pokud s tím nebude souhlasit předseda hnutí, kterým je Babiš.

Jako další překážku pro odvolání Babiše Zeman vidí to, že by měl premiér současně s návrhem na odvolání Babiše představit i jeho nástupce. Podle něj by bylo nezodpovědné vůči finanční stabilitě Česka ponechat ministerstvo financí bez vedení v době, kdy se začíná připravovat státní rozpočet na příští rok.

Prezident také prohlásil, že chce znovu diskutovat s představiteli vládních stran o možnostech řešení vládní krize po svém návratu z Číny.

Za odvolání Babiše demonstrovaly ve středu v několika městech tisíce lidí, na nichž zaznívaly i výzvy, aby Zeman odstoupil. Prezident dnes oznámil, že se úřadu rozhodně nevzdá, a připomněl, že už zažil víc demonstrací proti sobě a všechny protesty časem vymizely. "Stejně tak se nebude za měsíc nebo dva mluvit ani o těchto demonstracích," řekl.

Zeman také kritizoval lidi, kteří proti němu protestovali při návštěvě Libereckého kraje a používali vůči němu ostrá vyjádření. "Já tyto demonstranty právě kvůli těmto výrazům pokládám za ty, kterým Tomáš Masaryk říkal patologická sedlina české společnosti. Můžeme jim také, chcete-li říkat kraválisté. Ale na druhé straně mají svaté právo demonstrovat, jenomže ve svobodné společnosti se tyto věci řeší volbami a nikoli pouličními výkřiky," řekl.

Autoři | Foto Bezedný Frank

Štítky Ústavní soud České republiky, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Jan Kysela, ústava, Bohuslav Sobotka, Liberecký kraj, žaloba, ANO 2011, Čína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zeman se chce ptát Ústavního soudu, zda musí odvolávat ministry  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.