Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Exprimátorka Martina Rosenbergová podle policie podváděla, čin je promlčen

Bývalá primátorka Liberce Martina Rosenbergová (ČSSD) se podle policie dopustila podvodu tím, že soukromé jízdy vykazovala jako služební. Městu tím měla způsobit škodu přes 29 tisíc korun. Trestní stíhání jí ale nehrozí, skutek je promlčen, vyplývá z usnesení policie, které poskytlo politické hnutí Změna pro Liberec. Její zástupci trestní oznámení podali. Bývalá primátorka Liberce se závěry vyšetřování nesouhlasí.

"Vyšetřovatel vychází z jedné jediné výpovědi asistentky, která má potřebu se mstít, jak tvrdím od začátku. Já jsem nikdy nevypovídala, nebyla jsem z ničeho obviněná a město, pokud je mi známo, opakovaně policii sdělilo, že žádná škoda nevznikla," uvedla pro Rosenbergová. Za chybu považuje, že knihy jízd nevyplňovala sama. "Pokud bych opravdu měla jízdu ryze soukromou, jela bych určitě sama, nikoliv s doprovodem. Ty jízdy byly vždy kombinované pracovní se soukromou," dodala.

Trestní oznámení podali před dvěma lety náměstek libereckého primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec) a jeho stranická kolegyně Zuzana Tachovská. Domnívali se tehdy, že Rosenbergová způsobila městu škodu 150 tisíc až 300 tisíc korun, když v letech 2011 až 2013 služební vůz využívala pro soukromé cesty. Policií zjištěná škoda byla nižší. Bývalá primátorka podle vyšetřovatele neoprávněně vykázala 7008 kilometrů se škodou 29 073 Kč. Promlčecí doba u tohoto činu je tři roky, trestní stíhání by tak policie musela zahájit nejpozději v květnu minulého roku, což se nestalo.

"Přestože Policie ČR musela trestní stíhání exprimátorky odložit, prokázalo se, že paní Rosenbergová veřejně lhala, trestného činu podvodu se dopustila a veřejné peníze zneužívala pro své osobní potřeby. Očekávám, že nyní bude na svůj post zastupitelky rezignovat," uvedla Tachovská. Podle Korytáře by měla Rosenbergová přiznat chybu, omluvit se a způsobenou škodu uhradit. "Pravidla musí platit pro každého a zavírání očí nad podobnými případy není dobrým signálem pro veřejnost," řekl. Zároveň zastává názor, že by město mělo škodu po bývalé primátorce vymáhat.

Autoři | Foto MML

Štítky policie, Martina Rosenbergová, Liberec, trestní stíhání, ČSSD, Jan Korytář, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Exprimátorka Martina Rosenbergová podle policie podváděla, čin je promlčen  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.