Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hejtmani budou v Liberci řešit, kde vzít peníze na zvýšení mezd

Hejtmani budou dnes v Liberci řešit, kde vzít peníze na zvýšení mezd nejen řidičů autobusů ve veřejné dopravě, ale také pracovníků v sociálních službách, kultuře nebo zdravotnictví, o němž na konci května rozhodla vláda. Svým nařízením zrušil kabinet tři z devíti platových tabulek, výdělky v sociálních službách se tak mají od července zvýšit o 23 procent. Pracovníci v kultuře či v nepedagogických profesích ve školství si mají přilepšit o 9,4 procenta.

Zvýšení mezd se výrazně dotkne právě krajů, přes něž jdou peníze na financování sociálních služeb. Vláda sice rozhodla také o poskytnutí dotací 1,1 miliardy korun, které by kraje a poskytovatelé péče měli použít právě na růst platů a mezd, kraje ale zatím neměly mnoho času se se změnou seznámit a není jasné, zda peníze budou stačit. Podle předsedkyně Asociace krajů ČR Jany Vildumetzové (ANO) kraje zvýšení mezd vítají, vždy je ale třeba vědět, z čeho to zaplatit.

Kraje si stěžovaly už na vládní nařízení, které od Nového roku zvýšilo mzdy řidičů ve veřejné autobusové dopravě. Kabinet jim pak slíbil na platy 420 milionů korun. Žádné peníze ale zatím nepřišly, kraje platí kompenzace dopravcům ze svého. Třeba Liberecký kraj na to vyčlenil 65,5 milionu korun, které by jinak mohl použít na opravy svých komunikací nebo budov.

Autoři | Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky Asociace krajů ČR, Liberec, Liberecký kraj, hejtman, Martin Půta, mzda, peníze, sociální služby, Jana Mračková Vildumetzová, Asociace krajů České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtmani budou v Liberci řešit, kde vzít peníze na zvýšení mezd  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.