Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberec by mohl refinancováním dluhu každý rok ušetřit deset milionů. Počká ale ještě na jinou nabídku

Liberec se domluvil s Českou spořitelnou na podmínkách refinancování dvoumiliardového dluhopisu. Do roku 2025 by tak radnice měla ušetřit 90 až 100 milionů korun. Před uzavřením smlouvy ale město ještě jednou prověří, zda jde skutečně o nejvýhodnější nabídku. Výsledek bude znám do konce srpna

Podle primátora Liberce jednání s bankou trvala více než rok a za tu dobu se její nabídka výrazně nezměnila. Město proto chce vědět, zda by nyní nemohlo získat nějakou výhodnější, případně motivovat Českou spořitelnu k vylepšení podmínek.

Tendr pro město uspořádá poradenská firma Deloitte Advisory. Banky budou mít měsíc na předložení nabídek, poté se budou vyhodnocovat. „Abychom se rozhodli pro někoho jiného, máme podmínku, že musí předložit závaznou nabídku, která bude výhodnější o 15 milionů korun včetně započtení všech souvisejících nákladů," uvedl primátor Tibor Batthyány.

Menší úspora by s ohledem na dobu, jakou zabere projednávání smlouvy, neměla smysl. Poradenská firma za soutěž dostane podle primátora zhruba 200 tisíc korun. Pokud se jí podaří zajistit lepší nabídku a město s vítězem uzavře smlouvu získá dalších 1,5 milionu korun.

Emisi 200 dluhopisů v hodnotě dvou miliard korun s patnáctiletou splatností vydal magistrát ve spolupráci s Českou spořitelnou v roce 2010. Pokud město uzavře s bankou smlouvu na základě již dojednaných podmínek, ročně by Liberec měl ušetřit asi deset milionů korun. Zadlužení města se zároveň sníží o 200 milionů korun na 1,8 miliardy.

Autoři | Foto Dominik Sovoboda

Štítky radnice, Liberec, dluh, refinancování, Česká spořitelna, primátor, Deloitte Advisory, Tibor Batthyány

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec by mohl refinancováním dluhu každý rok ušetřit deset milionů. Počká ale ještě na jinou nabídku  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.