Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Průzkum přinesl Liberci lepší nabídku od banky na refinancování. Město ušetří 115 milionů

Průzkum trhu přinesl Liberci vylepšení nabídky od České spořitelny na refinancování dvoumiliardového dluhopisu. Město by tak do roku 2025 mělo na úrocích ušetřit až 115 milionů korun.

Na refinancování dluhopisu se Liberec domluvil s bankou už před letními prázdninami. Předpokládal, že díky tomu ušetří až 100 milionů korun. Ještě před uzavření smlouvy se ale město rozhodlo znovu prověřit, zda jde skutečně o nejvýhodnější nabídku. Důvodem bylo to, že jednání s bankou trvala více než rok a za tu dobu se její nabídka výrazně nezměnila.

Jiný bankovní ústav sice nyní městu lepší nabídku nepředložil, Česká spořitelna ale své podmínky také vylepšila. Na úrocích by tak město mělo ušetřit oproti předchozí dohodě dalších zhruba 15 milionů korun.

Podle Jana Korytáře se nyní podmínky dohody dolaďují. „Na konci září by mělo zastupitelstvo schvalovat finální dokumentaci," náměstek. Emisi 200 dluhopisů v hodnotě dvou miliard korun s patnáctiletou splatností vydal magistrát ve spolupráci s Českou spořitelnou v roce 2010.

Refinancování zahájilo už minulé vedení města v roce 2013. Dluhopisy ve spolupráci s bankou radnice postupně odkupovala v rámci směnečného programu s nižším úrokem. Pokud by to město nedělalo, zaplatilo by do roku 2025 na úrocích 1,3 miliardy korun. Za současné stavu by město mělo na úrocích uhradit asi "jen" 966 milionů. Pokud se podaří refinancování dokončit, částka klesne k 850 milionům.

Autoři | Foto Dominik Sovoboda

Štítky radnice, dluh, refinancování, Liberec, banka, úrok, Česká spořitelna, dluhopis, Jan Korytář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průzkum přinesl Liberci lepší nabídku od banky na refinancování. Město ušetří 115 milionů  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.