Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VOLBY 2017: Volební místnosti se pro dnešek uzavřely, účast je slušná

Dvě hodiny po poledni začaly v Česku volby do Poslanecké sněmovny, jejichž výsledky určí podobu nové vlády. Více než osm milionů oprávněných voličů má možnost vybírat poslance z rekordních 31 stran a hnutí. O 200 poslaneckých křesel usiluje zhruba 7500 kandidátů.

Mezi prvními voliči byli dnes odpoledne tradičně lídři politických stran. Mezi prvními se z kandidátů za Liberecký kraj pochlubili na sociálních sítích svou účastí například Marek Pieter kandidující za Starosty nebo třeba Michaela Marksová-Tominová, která vede kandidátku ČSSD.

Můžou výsledek voleb ovlivnit ztracené voličské průkazy? Ministerstvo to vyvrací, média šíří polopravdu

Lidé mohli hlasovat do dnešních 22:00. V sobotu budou volební místnosti otevřeny od 8:00 do 14:00. Volební komise zatím hlásí slušný zájem o hlasování - za první dvě hodiny si poslance přišla vybrat desetina až pětina voličů. Například na Broumovské stihlo do dnešní deváté hodiny večerní odvolit více než 46 procent voličů.

VOLBY 2017: Do sněmovních voleb se přihlásilo 31 stran, nejvíce v historii České republiky

Češi mohou přijít volit v téměř 14 900 volebních místnostech v Česku i na českých velvyslanectvích v zahraničí. Volebního práva využili i někteří lidé v nemocnicích, domovech seniorů nebo věznicích. Voliči vybírají jednu stranu nebo hnutí a na kandidátce mohou zakroužkovat maximálně čtyři jména, kterým udělí takzvaný preferenční hlas. Takzvané kroužkování v minulosti často významně zamíchalo pořadím na kandidátní listině.

Autoři | Foto Facebook

Štítky volby, politika, ANO, ČSSD, KSČM, ODS, KDU-ČSL, TOP 09, SPD, Piráti, Zelení, SSO, STAN, Liberec, Liberecký kraj, volební místnost, Česko, volby do Poslanecké sněmovny PČR, Michaela Marksová, Marek Pieter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2017: Volební místnosti se pro dnešek uzavřely, účast je slušná  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.