Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Změny v dopravním podniku. Nové bude vedení i způsob jeho řízení

Liberečtí zastupitelé na mimořádném jednání schválili změny v Dopravním podniku měst Liberce a Jablonce. Skončí jeho současné vedení a bude jinak fungovat. Přejde na takzvaný německý model, od kterého si město slibuje menší vliv politiků na jeho provoz. Liberec změny prosadil i přes odpor menšinového akcionáře, tedy město Jablonec.

Změny přicházejí jen pár týdnů poté, co ředitelství dopravního podniku navštívila policie a obvinila devět lidí včetně bývalého ředitele Luboše Wejnara nebo předsedy představenstva Pavla Šulce (ex ANO).

„Dopravní podnik bude méně náchylný na politické výkyvy," vysvětlil primátor Liberce Tibor Batthyány (ex ANO), proč mají přijít změny.

Podle německého modelu totiž nově v představenstvu už nebudou politici. Ti zasednou jen v dozorčí radě. S tím ale nesouhlasí právě jablonecký akcionář. „Nemáme problém s tím, aby Liberec nahradil své členy. Důrazně ale protestujeme, aby byl snižován vliv města Jablonce,“ řekl na zastupitelstvu primátor Jablonce Petr Beitl (ODS). I přes jeho vystoupení ale Liberec jabloneckého akcionáře přehlasoval.

Počet členů představenstva se sníží z devíti na tři osoby. Měli by v něm zasednout Václav Sosna, Martin Pabiška a Michal Zdeněk. Naopak počet členů dozorčí rady DPMLJ by měl stoupnout z šesti na devět.

Nové stanovy ještě musí schválit valná hromada dopravního podniku. Nové vedení dopravního podniku by pak mohlo začít fungovat ještě v červnu.

Autoři | Foto Dominik Svoboda | Zdroj ČTK

Štítky dopravní podnik, DPMLJ, Liberec, Jablonec, vedení, dopravní společnost, ANO 2011, Pavel Šulc, Tibor Batthyány, Petr Beitl, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Změny v dopravním podniku. Nové bude vedení i způsob jeho řízení  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.