Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Liberecká nemocnice převezme frýdlantskou. Zvládne to?

Problematická situace ohledně frýdlantské nemocnice našla řešení. Koupí ji Liberecký kraj a provozovat ji bude liberecká nemocnice. Zvládne to? Neutrpí zdravotní péče jak v Liberci, tak ve Frýdlantě? Na to jsme se zeptali představitelů jednotlivých uskupení libereckého zastupitelstva.

Otázka zněla takto: Je dobře, že liberecká nemocnice převezme frýdlantskou? Dokáže zajistit potřebnou péči jak ve Frýdlantě, tak v Liberci?

Na otázku neodpověděl Jaroslav Zámečník (Starostové).

Jan Korytář (Změna pro Liberec)

Je to dobře. Jsem zastáncem veřejného zdravotnictví a KNL je v tomto ohledu navíc i profesionálně řízenou organizací, takže nemám žádné obavy, že by tento krok nezvládla.

 


 

Petr Židek (ODS)

Odkoupení frýdlantské nemocnice bylo jediné možné řešení ve vztahu k zajištění potřebné, dostupné lékařské péče ve Frýdlantském výběžku. Díky dlouhodobému vyjednávání s vlastníkem EUC ze strany Libereckého kraje, respektive ze strany nám. pro zdravotnictví MUDr. Přemysla Sobotky se podařilo dosáhnout oboustranně akceptovatelného kompromisu. Zda je to dobře, nebo špatně ukáže čas. Před vedením liberecké nemocnice teď stojí řada problémů, které bude muset její vedení vyřešit, ale věřím, že se mu to podaří. V každém případě to byla jediná reálná možnost, jak tuto péči ve Frýdlantském výběžku zachovat.

Zuzana Kocumová (LOL!)

Když se na celou situaci podíváme s odstupem, tak asi žádné jiné racionální řešení nebylo. Pro obyvatele Frýdlantska a potenciální pacienty to určitě nejlepší řešení je. A bohužel kroky, které do ní frýdlantskou nemocnici dovedly, což byla především nesmírně benevolentní smlouva, kterou kdysi Frýdlant uzavřel s tehdejšími provozovateli nemocnice, už evidentně nezměníme. 

Druhou věcí je, jak se s novým závazkem dokáže popasovat samotná Krajská nemocnice Liberec (KNL) a její personál. Není žádným tajemstvím, že nedostatek personálních kapacit sužuje všechny nemocnice v ČR. A to včetně KNL ještě před tím, než si přibrala na starosti další rozsáhlou oblast a nemocnici, kde z původního lékařského personálu skoro nikdo nezůstal.

U druhé části otázky bychom si museli stanovit, co si kdo představuje pod pojmem „potřebná péče“. Určitě to bude fungovat lépe než pod taktovkou EUC, která jako soukromá společnost měla zájem poskytovat pouze ziskovou část z celé škály potřebných služeb. Ale rozhodně to nebude hned a nevím, zda v rozsahu, který by si nyní například politické vedení Frýdlantu představovalo. Hlavní problém bude již výše zmíněný – personální kapacity. 

A já osobně doufám a chci věřit, že do jejího chodu a definitivních podmínek provozování nemocnice budou co nejméně zasahovat politické tlaky, a to z jakýchkoliv úrovní.

Jiří Němeček (ANO)

Na vámi položenou otázku je třeba opět položit jiné otázky. Jaké jiné řešení ve Frýdlantu existuje? Je někdo jiný, kdo by se zázemím velikosti krajské nemocnice v Liberci mohl frýdlantskou nemocnici dále podporovat? Je někdo připraven se jí ujmout. Obecně vzato, každá organizace s malým počtem velmi specializovaných odborníků, kam lékaři nepochybně patří, má nelehký život. Odchod každého jednotlivce může znamenat velké provozní problémy dané organizace.  Každé sebemenší narušení běžného provozu přináší existenční nestabilitu. A proto si myslím, jako laik, „nezdravotník“, že řešení, o kterém píšete, není špatné a odpovídá dané situaci.

POLITICKÁ KORIDA: Přečtěte si další otázky na liberecké zastupitele

Autoři | Foto Nemocnice Liberec

Štítky nemocnice, Liberec, Frýdlant, zdraví, politická korida, Krajská nemocnice Liberec, zdravotnictví, Liberecký kraj, Jan Korytář, Jaroslav Zámečník, Starostové a nezávislí, ODS

POLITICKÁ KORIDA: Liberecká nemocnice převezme frýdlantskou. Zvládne to?  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.