Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Z libereckého ANO vystoupí čtyři členové. Vadí jim napojení na Busline

Z liberecké buňky ANO vystoupí čtyři členové, z toho jeden zastupitel města a jeden kraje. Jako důvod udávají nestandardní praktiky, ke kterým dlouhodobě dochází v hnutí v Libereckém kraji. Jako příklad uvedli provázaní některých členů ANO s firmou BusLine.

„Příkladů nestandardních postupů a praktik v rámci hnutí ANO i včetně vnitřního fungování bychom však nalezli mnohem více. Kvůli nečinnosti krajského vedení bylo nejednou informováno i nejvyšší vedení hnutí ANO. To však nikdy zpět nereagovalo," citoval dnes z prohlášení jeden z odcházejících členů a zastupitel kraje za ANO Robert Gamba.

Nestandardní jednání v hnutí uvedli odcházející členové na příkladu napojení některých zastupitelů na firmu BusLine a podnikatele Jiřího Vařila, který figuruje v korupční kauze spojené s libereckým dopravním podnikem (DPMLJ), kde bylo obviněno devět lidí. V prohlášení členové uvedli, že placených zájezdů tohoto podnikatele se účastnil současný člen zastupitelstva Liberce za ANO Jaroslav Šrajer.

„Ačkoliv tato skutečnost je nezpochybnitelná a dokazuje jeho napojení na firmu, která se snaží na základě pofidérních výpočtů přiměřeného zisku zlikvidovat nezávislost DPMLJ, zůstává výše jmenovaný zastupitelem a dokonce i členem výboru pro územní plánování a dopravu. Jedinou reakcí byl odchod z dozorčí rady DPMLJ, který však za daných okolností je spíše formálním ústupkem," četl z prohlášení Gamba. Na funkci krajského zastupitele nehodlá rezignovat, vystoupí ale ze zastupitelského klubu ANO.

Petr Zdráhala, který je v zastupitelstvu Liberce, o ukončení členství v zastupitelském klubu ANO definitivně rozhodnutý není. „Budu to podmiňovat tím, aby pan Šrajer rezignoval na všechny pozice v zastupitelském klubu a zastupitelstvu. To byla a je moje podmínka, kterou jsme dal už v minulosti," řekl Zdráhala.

Vedení liberecké buňky o postupu svých kolegů nevědělo. „Na dnešní večer jsem svolal setkání všech členů zastupitelského klubu hnutí ANO na libereckou radnici. Cílem tohoto setkání je připravit společné stanovisko k dnešnímu prohlášení některých členů libereckého hnutí ANO a stanovit další kroky, a to jak v rámci hnutí ANO, tak směrem k našim koaličním partnerům. Setkání je pro novináře a veřejnost uzavřeno,“ řekl statutární náměstek a předsede zastupitelského klubu hnutí ANO Liberec Jiří Němeček.

Není to poprvé, kdy v hnutí končí členové liberecké buňky. Před třemi lety ANO celou buňku zrušilo a o členství přišli všichni členové. Jako důvod tehdy hnutí uvedlo dlouhodobé porušování stanov, poškozování dobrého jména hnutí na veřejnosti a neutuchající spory, které rozdělují organizaci v Liberci. Po obnovení buňky se tehdy do ANO nevrátil žádný z tehdejších devíti městských zastupitelů včetně primátora Tibora Batthyányho.

Autoři | Foto ANO

Štítky ČR, ANO, Liberec, ANO 2011, BusLine, Liberecký kraj, Robert Gamba, Jiří Němeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z libereckého ANO vystoupí čtyři členové. Vadí jim napojení na Busline  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.