Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Omezení kasín je zatím v nedohlednu. Zastupitelé se neshodli na podobě vyhlášky

Liberec zatím hazard regulovat nebude a to přesto, že zastupitelé dlouhodobě jeho omezení v krajském městě podporují. Zastupitelé se na včerejším jednání neshodli na tom, jakým způsobem by měl být hazard omezen. Nová vyhláška by přitom měla platit už od začátku příštího roku.

Zastupitelé se neshodli například na tom, jakou provozní dobu by měla kasína či herny mít. "Předložíme proto nový návrh na příštím zastupitelstvu," uvedl liberecký primátor Tibor Batthyány (ANO).

Například podle bývalé primátorky a nyní zastupitelky za ČSSD by bylo optimálním řešení celoplošné zakázaní heren a kasín v celém městě. „Hazard je dalším příkladem toho, jak Změna pro Liberec porušuje vlastní předvolební sliby a jak rychle na ně, jakmile se dostala k moci, zapomíná. Mrzí mne, že v době, kdy město dostává od státu nadstandardní příjmy a nemusí šetřit jako v letech minulých, současné vedení naprosto rezignovalo na plošný zákaz heren. Jakoby již nebyl gambling problémem, jakoby již závislost na hracích automatech neruinovala celé rodiny. Vhodnější okamžik pro zavedení nulové tolerance hazardu totiž podle mého názoru již nepřijde,“ řekla zastupitelka za ČSSD Martina Rosenbergová.

K regulaci hazardu se scházela od podzimu pracovní skupina, do které všechny strany v zastupitelstvu mohly poslat své zástupce. „Shodli jsme se na tom, že by z Liberce měly zmizet všechny herny, tedy místa pouze s hracími automaty. Mohla by zůstat jen kasina, ve kterých by musela být provozována jako hlavní činnost živá hra,“ doplnil radní Josef Šedlbauer (Změna).  V materiálu, který byl zastupitelstvu předložen, bylo také zmíněné omezení provozní doby kasin, požadavky na jejich vnější vzhled a posouzení žádostí o povolení kasina městskou policií z hlediska rizik při zabezpečení veřejného pořádku. Za navržených podmínek by místo současných 86 heren a kasin mohlo zbýt odhadem kolem desíti kasin. 

Omezení hazardu se v Liberci řeší už pátým rokem, kdy bylo ve stotisícovém městě 154 provozoven hazardních her. Zatímco bývalé vedení města zrušilo bezmála sedmdesát heren a kasín, současné vedení ani jedno. Jen za loňský rok přiteklo do městského rozpočtu 76,5 milionu korun právě od provozovatelů kasín a heren.

Foto Jiří Prýgl

Štítky hazardní hra, Liberec, herna, kasino, ČSSD, Tibor Batthyány, ANO 2011, Martina Rosenbergová, Josef Šedlbauer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Omezení kasín je zatím v nedohlednu. Zastupitelé se neshodli na podobě vyhlášky  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.