Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Turnov po letech znovu usiluje o vznik samostatného okresu

Turnov usiluje po letech znovu o vznik samostatného okresu. Ten zanikl v roce 1960, od té doby spadá čtvrté největší město v Libereckém kraji pod okres Semily. V rámci reformy veřejné správy se stal Turnov v roce 2003 obcí s rozšířenou působností (ORP). Spadá pod něj dalších 36 obcí, které jsou ale ze tří okresů - Liberec, Jablonec a Semily, což je v Česku anomálie. Tato rozšířenost komplikuje veřejnou správu i řešení krizových situací.

"My svoláme povodňový štáb a musí přijet tři okresní policejní ředitelé místo jednoho," popsal jeden z problémů tajemník městského úřadu Miroslav Šmiraus. Problémy to podle něj působí i ve správním soudnictví. Pokud město vydá rozhodnutí a občan se odvolá na kraj. "Pokud krajský úřad potvrdí naše rozhodnutí, tak pak se ten občan může obrátit ještě na soud. Pro obce, které spadají pod Semily, je krajský soud v Hradci Králové, pro ostatní v Ústí nad Labem. Každý soud rozhoduje jinak a nefunguje to," dodal tajemník.

V prosinci by měla vláda projednávat nové administrativní členění státu. Návrh má zatím čtyři varianty. Podle turnovské místostarostky Jany Svobodové (ANO) hrozí, že by ORP Turnov měla být součástí jediného okresu, což by výrazně zkomplikovalo život obyvatel v jeho obcích. "Chceme ochránit naše ORP, lidé z Příšovic nebo Sychrova by měli problém jezdit do Semil, naopak lidé z Holenic by měli problém jezdit do Liberce, kdyby nás začlenili tam," řekla místostarostka. Řešením je proto podle ní vznik samostatného okresu s více než 32 tisíc obyvateli, který turnovští zastupitelé podpořili.

Podle starosty nelze vyloučit ani zánik ORP v případě, že by se 13 obcí přičlenilo k Liberci, tři k Jablonci a ostatní včetně Turnova k Semilům. Vybudování správního centra v Turnově přitom podle něj nebylo jednoduché. "Než se vytvoří funkční úřad, není to žádná legrace a stojí to neskutečné peníze nejen ze státního rozpočtu, ale i z rozpočtu města. My na státní správu přispíváme deset milionů korun ročně. Nemůžeme to měnit po každých deseti letech," řekl turnovský starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok). Vznik samostatného okresu by podle něj pomohl hlavně lidem, kteří by díky tomu mohli mít v Turnově pobočku katastrálního či finančního úřadu, hygienické stanice, správy veterinární nebo sociálního zabezpečení.

Štítky Turnov, Semily, Liberec, Jablonec, Česko, Liberecký kraj, Krajský soud v Hradci Králové, Jana Svobodová, Tomáš Hocke, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnov po letech znovu usiluje o vznik samostatného okresu  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.