Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Liberec kvůli vstupu investora ukončí své firmě nájem na Ještědu

Liberec kvůli očekávanému vstupu investora do lyžařského areálu na Ještědu ukončí nájemní smlouvu se svou firmou, jež středisko provozuje. Vypovězení smlouvy se Sportovním areálem Ještěd (SAJ) schválili radní v úterý. Výpovědní lhůta je šestiměsíční.

SAJ se stará o areál s více než devíti kilometry sjezdových tratí, nemá ale na větší investice. Dvakrát z posledních třech let navíc příjmy kvůli špatným zimním sezonám nestačily k pokrytí výdajů. Město tak muselo SAJ dotovat dohromady 22 miliony korun, aby nebyl ohrožen jeho provoz.

Radnice proto hledá silného investora. Od minulého roku jedná se slovenskou společností Tatry Mountain Resort (TMR), která má zájem pronajmout si areál na 25 až 30 let. Podle primátora jednání ještě uzavřená nejsou, blíží se ale k závěru.

"Chci být optimista, že se domluvíme," podotkl. Jednající strany podle něj musejí vyjasnit ještě asi deset bodů. Smlouvu navíc musí schválit ministerstvo školství. Část areálu totiž vznikla se státní dotací v rámci přípravy na lyžařský šampionát 2009 a dosud nevypršela takzvaná doba udržitelnosti.

Primátor věří, že by TMR mohla areál začít provozovat už v letošní zimní sezoně. Proto nyní město preventivně vypovídá nájemní smlouvu své společnosti. Je přitom možné, že výpověď skončí dřív než za půl roku.

"Pokud se s TMR dohodneme dříve, je vůle v představenstvu SAJ, že by se výpověď zkrátila dohodou," uvedl primátor. Nic ale podle něj nehrozí ani když se s TMR nedohodnou. "Když neuspějeme, tak výpověď stopneme nebo uděláme novou nájemní smlouvu," dodal.

TMR se k jednání nevyjadřuje. Podle informací chce na Ještědu investovat kolem 600 milionů korun. TMR zamýšlí na Ještědu vybudovat nejen novou páteřní sjezdovku Skalka a rozšířit stávající tratě, ale zaměřit se také na vybudování dalšího zázemí, aby lyžaři setrvali na Ještědu déle.

Změny budou ale podle primátora patrné až za několik let. "Získat potřebná povolení nějakou dobou potrvá. S ohledem na územní plán toho v prvních dvou letech moc vidět nebude," dodal. TMR provozuje největší lyžařská střediska ve Vysokých a Nízkých Tatrách. Má také hlavní slovo ve společnosti Melida, jež má v nájmu areál ve Špindlerově Mlýně.

Autoři | Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky Liberec, Ještěd, investor, nájem, SaJ a.s., Sportovní areál Ještěd a.s., primátor, Melida

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec kvůli vstupu investora ukončí své firmě nájem na Ještědu  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.