Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Teplárna poslala Liberci předžalobní výzvu, chce vložení majetku

Liberec odmítá vložit do společnosti Teplárna Liberec majetek, za který mu teplárna platí nájemné. Podle vedení radnice nejsou splněné podmínky dohody, v níž se k tomu zavázalo. Teplárna na vložení majetku v hodnotě 37 milionů korun trvá. Městu už poslala předžalobní výzvu.

Teplárna Liberec patří do skupiny MVV Energie CZ, město je s 30 procenty minoritním vlastníkem. Loni se akcionáři dohodli na uzavření dohody s cílem zlevnit teplo pro zákazníky. Odběratelů totiž v posledních letech kvůli vysokým cenám ubylo. Výrazný úbytek je vidět zejména u domácností - ještě před šesti lety jich bylo na teplárnu napojeno téměř 19 tisíc, nyní zásobuje teplem a teplou vodou zhruba 15 tisíc domácností.

Dohoda umožnila poskytnout slevu 14,5 procenta domácnostem, které podepíší smlouvu na pět let. Využila toho většina odběratelů, cena jim klesla od letošního roku pod 700 korun za gigajoule. Majetek měli akcionáři vložit do teplárny v okamžiku, kdy objem volných prostředků dlouhodobě klesne pod 20 milionů korun. Teplárna se tak jistila, aby neskončila ve ztrátě. Vkladem by za nájemné ročně ušetřila 50 milionů korun, z toho deset milionů dostával Liberec.

Požadavek teplárny ale zatím město považuje za neopodstatněný. "Podle nás teplárna neprokázala, že tato podmínka byla naplněna," řekl náměstek primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec). Podle něj je stále prostor, aby teplárna snížila náklady i jiným způsobem než vyžadováním vložení majetku. "Kromě toho by výrazné snížení nákladů mělo přijít ve chvíli, kdy se začnou ztrátové parovody předělávat na horkovody. To by mělo být v nejbližších letech," dodal. První etapa by se mohla realizovat už v příštím roce. Na projekt za 351 milionů korun se už pokouší teplárna získat evropskou dotaci. Efektivnějším horkovodním potrubím chce nahradit parovody na trase podél Nisy do čtvrti Pavlovice.

V předžalobní výzvě požaduje teplárna vložení majetku města do konce listopadu. Korytář věří, že spor u soudu neskončí. "Podání žaloby by nebylo pro teplárnu výhodné. Pokud by s námi začal druhý akcionář jednat tímto způsobem, došlo by k výraznému narušení důvěry ve společný projekt," řekl náměstek.

Za dohodu s teplárnou čelí vedení radnice kritice opozice. Na možná rizika upozorňovala už při uzavření dohody a navrhovala jiná řešení. Opoziční zastupitel Michal Hron (Starostové pro Liberecký kraj) novinářům řekl, že se akcionáři mohli dohodnout například na tom, že peníze získané z nájemného do teplárny vloží v případě potřeby formou příplatku mimo základní kapitál.

„Starostové od samého počátku kritizovali a kritizují dohodu s Teplárnou a jejími akcionáři, neboť byla pro město nevýhodná. Město se na jedné straně vzdává svého teplárenského majetku bez jakéhokoliv protiplnění, na druhou stranu druhý akcionář část svého majetku Teplárně prodává za téměř 120 mil. Kč. To vše bez jakékoliv záruky, že se současní odběratelé tepla dočkají snížení ceny na úroveň srovnatelnou s jinými zdroji tepla. Koalice Změna ‑ ANO si až po podpisu dohody zřejmě uvědomila, že dohoda je pro město špatná, a hledá nyní krkolomně cestu, jak z té bryndy ven. Je proto nyní jen na ní, aby se zodpovídala buď z dopadů plnění dohody, nebo naopak z jejího neplnění,“ vysvětluje Jaroslav Zámečník, zastupitel za Starosty pro Liberecký kraj (SLK).

Autoři | Foto MVV

Štítky Liberec, teplo, Jan Korytář, Starostové pro Liberecký kraj, Jaroslav Zámečník, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teplárna poslala Liberci předžalobní výzvu, chce vložení majetku  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.