Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberečtí zastupitelé odvolali náměstkyni primátora Karolínu Hrbkovou, hrozí rozpad koalice

Liberečtí zastupitelé dnes odvolali z pozice náměstkyně pro územní plánování, veřejnou zeleň a životní prostředí Karolínu Hrbkovou (Změna). Bod nechal před dnešním jednáním městského zastupitelstva zařadit na program primátor Tibor Batthyány (ANO). Důvodem je podle něho manažerské selhání náměstkyně, kdy stále není schválen nový územní plán, který je v její gesci. Pro její odvolání hlasovalo 22 zastupitelů, tedy o dva více než kolik bylo potřeba.

„Nechtěl jsem, abych to došlo do nějakého stádia politiky a demonstrací. Nemířím tímto proti straně, ale beru to jako manažerské selhání jednotlivce. V prvním roce společného fungování jsme se nechali argumentačně utáhnout a důvěřovali jsme si. Jsou za námi roky dva a neschválený územní plán komplikuje život mnoha Liberečanů a já se za to cítím také odpovědný,“ řekl na dnešním jednání primátor.

Změna pro Liberec, která je koaličním partnerem ANO, bere dnešní odvolání náměstkyně jako porušení koaliční smlouvy. Přípravu nového územního plánu si vzal do své gesce primátor. 

Podle dnes odvolané náměstkyně primátora ale koaliční partner proti její práci nikdy nic nenamítal. „Koaliční partner s námi nejednal. Bylo to pro mě velké překvapení, protože jsme si myslela, že si problémy máme vyřešit mezi sebou. Žádný problém není neřešitelný. Mohlo dojít třeba k nějakým obměnám, ale tento způsob je nepřijatelný. Překvapuje mě tento způsob řešení, protože to určitě nepovede ke změně územního plánu, protože bude zapotřebí vyjednat novou koalici a předat rozeběhnutou práci Tím dojde k dalšímu zdržení,“ shrnula Hrbková. Ta se informaci o navržení jejího odvolání dozvěděla až dvě hodiny před čtvrtečním jednáním, podobně jako její spolustraníci. „Teď budu významně pomáhat kolegům, kteří na radnici zůstávají. V osobním životě začnu víc žít,“ dodala. 

Právě nový územní plán je už takovým libereckým nekonečným příběhem. Na vytvoření územního plánu pracuje radnice od roku 2007, platnost současného skončí v roce 2020. Podle původního harmonogramu měl být územní plán schválený loni. Vedení radnice vzešlé z komunálních voleb v roce 2014 se ale rozhodlo předchozí návrh přepracovat s cílem schválit ho nejpozději do konce června 2017. Nový termín byl podle Hrbkové září 2017.  

Opozice postup koalice dlouhodobě kritizuje. Označuje ho za chybný, nákladný a časově náročný, který nic efektivního nepřinesl. Hrbkové vyčítají, že zastavila práce na téměř hotovém územním plánu. "Náročnost tvorby územního plánu trestuhodně podcenila a zahozením již hotového plánu a mnohaleté práce jejích předchůdců způsobila ohromné zpoždění a finanční újmu městu," uvedl už dříve zastupitel Jan Marek (Starostové pro Liberecký kraj). Od října 2014 město v souvislosti s přípravou územního plánu vydalo přes pět milionů korun.

Podle Hrbkové ale jinou možnost při přípravě nového územního plánu neměli. "Nemyslím si, že by bylo možné vydat ho tak, jak byl připraven," řekla. K novému návrhu dostalo město asi 700 připomínek a několik nesouhlasných stanovisek orgánů státní správy. V dohodovacím řízení se muselo řešit napojení průmyslové zóny Jih, rozšíření rušné křižovatky ulic Klášterní a Jablonecká v centru nebo využití ploch v aktivní záplavové zóně. Aktualizovat se také musela územní energetická koncepce. K návrhu územního plánu se bude moci ještě jednou vyjádřit veřejnost.

Odvolání náměstkyně může reálně znamenat konec koalice Změny a ANO. Lídr Změny a ekonomický náměstek primátora Jan Korytář si nedokáže další fungování koalice za současného stavu představit. Ve funkci ale zatím zůstává. "Pokud nebudeme odvoláni i my ostatní, budeme chvíli pracovat, dlouhodobě je to ale neudržitelné," řekl Korytář. Podle něj se bude muset vyjednat složení jiné koalice. To potvrzuje i Hrbková. "Je to takové porušení důvěry, že nejsme schopni pokračovat. Pokud by to proběhlo jiným způsobem, asi bychom mohli pokračovat. Takhle je to nepřípustné."

Štítky primátor, koalice, územní plán, Tibor Batthyány, ANO 2011, Jan Korytář, Jan Marek, Starostové pro Liberecký kraj, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečtí zastupitelé odvolali náměstkyni primátora Karolínu Hrbkovou, hrozí rozpad koalice  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.