Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberec zahájí rok 2017 s rozpočtovým provizoriem

Liberec zahájí rok 2017 s rozpočtovým provizoriem. Koalice Změny pro Liberec a ANO se na podobě rozpočtu nedohodla a zastupitelstvo ho neprojednalo. Bod z jednání stáhl ekonomický náměstek primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec).

"Po třech měsících jednání nám koaliční partner v pondělí oznámil, že rozpočet nepodpoří, ačkoliv byl v radě města schválený i hlasy primátora a všech zástupců za hnutí ANO. Nezbývá mi nic jiného, než ho stáhnout," objasnil Korytář.

Primátor Liberce Tibor Batthyány (ANO) nepovažuje rozpočet za dodělaný. "Vykazuje spoustu chyb a nedostatků," uvedl. Vadí mu, že veškeré investice a opravy jsou zahrnuté do fondu, což podle něj prodlužuje jejich provedení. "Snižuje to schopnost dělat něco rychle," uvedl. Kritizuje například i to, že v rozpočtu nejsou zahrnuty peníze na plánované velké investice, jako je rekonstrukce bazénu nebo nutná oprava budovy Uran, v níž sídlí úředníci magistrátu. Návrh rozpočtu nepodpořil ani finanční výbor, který měl také výhrady k fondovému hospodaření.

Korytář řekl, že velké investice chtěl řešit v souvislosti s refinancováním dluhopisu a rozpuštěním takzvaného amortizačního fondu, v němž je přes 350 milionů korun.

Rozpočet by zastupitelstvo mělo schvalovat nejdřív v lednu příštího roku, primátor v tom problém nevidí. "Mnoho měst takto funguje," řekl primátor. Například sousední Jablonec nad Nisou tímto způsobem záměrně hospodaří už více než 20 let. Liberec ale od roku 1999 začínal rok s provizoriem jen jednou, a to před dvěma lety po nástupu současné koalice.

Na letošní rok schválili zastupitelé Liberce příjmy a výdaje ve výši 1,68 miliardy korun. V návrhu rozpočtu pro příští rok se počítalo s příjmy 1,966 miliardy korun, výdaje měly být asi o 82 milionů korun vyšší.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberec, rozpočet, Jan Korytář, primátor, ANO 2011, investice, Tibor Batthyány

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec zahájí rok 2017 s rozpočtovým provizoriem  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.