Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Stranický život mi chybět nebude, říká Tibor Batthyány. O obnovu členství v ANO usilovat nebude

Primátor Liberce Tibor Batthyány nebude usilovat o obnovu členství v hnutí ANO. Přišel o něj v úterý v důsledku zrušení místních organizací hnutí v Liberci a Frýdlantu. Primátor se zároveň nedomnívá, že by tento krok měl mít nějaký vliv na složení radniční koalice v Liberci.

"Tam se nic nemění. Akorát devět zastupitelů, co byli za ANO, je teď bez politické příslušnosti," řekl dnes Batthyány. Nepředpokládá ani, že by to mělo ohrozit jeho pozici primátora. "V zastupitelstvu sedí 39 svéprávných lidí. Pokud budou mít potřebu něco měnit, tak mají možnost mě odvolat nebo to navrhnout. Nechce se mi ale věřit, že by to někdo udělal a říkal tím, že děkuje Andreji Babišovi, že to vyřešil," řekl.

Koalici v Liberci vytvořilo ANO se Změnou pro Liberec. "Zrušení organizace je záležitostí ANO, to nechci komentovat, ale možná by to mohlo vést k určité sebereflexi u našeho koaličního partnera," řekl dnes lídr Změny Jan Korytář. Rozpad koalice totiž hrozí kvůli jinému kroku primátora, který s pomocí opozice prosadil před týdnem odvolání náměstkyně pro územní plánování Karolíny Hrbkové (Změna pro Liberec). Podle Korytáře tím byla porušena koaliční dohoda. "Pokud má koalice fungovat dál, bude potřeba udělat během ledna novou dohodu s novými parametry a garancemi ze strany koaličního partnera," dodal.

PSALI JSME: Hnutí ANO zrušilo místní organizace v Liberci a Frýdlantu, primátorovi a dalším členům zanikne členství 

Předsednictvo hnutí ANO zrušilo místní organizace na Liberecku v úterý. Jako důvod uvedlo dlouhodobé porušování stanov, poškozování dobrého jména hnutí na veřejnosti a neutuchající spory, které rozdělují organizaci v Liberci. Podle poslankyně Jany Pastuchové pověřené řízením krajské organizace ANO nešlo situaci řešit jinak. "Opravdu se tam dlouhodobě řešily spory a neschopnost komunikace uvnitř těchto místních organizací," řekla dnes. Neshody byly podle ní od května. "Odráželo se to i navenek a nedělalo dobrou vizitku hnutí. Několikrát jsme to řešili, ale nešlo to."

Batthyány si není vědom toho, že by uvnitř liberecké organizace byly nějaké neshody. "Jediný, s kým jsme měli spory, a to dlouhodobě, byla paní poslankyně Pastuchová," řekl. Primátorovi se nelíbí, jakým způsobem vede Pastuchová krajskou organizaci ANO. "Nechci pouštět drby, ale takto se organizace neřídí," řekl. Za vtipné považuje, že v pátek ho spolustraníci upozornili, že by měl zaplatit "nepovinný" dar 25 tisíc korun. Peníze na účet ANO už poslal. Členství v hnutí ale primátor neobnoví, nabídky dostal už z jiných stran. "Rozhodně se tím teď nechci zabývat, stranický život mi chybět nebude," dodal.

ANO chce místní organizace na Liberecku obnovit co nejrychleji. Podle Pastuchové se kvůli tomu sejde příští týden krajský výbor. O členství mohou požádat i lidé, kteří o něj přišli. "V liberecké organizaci byli i členové, kteří pracují velmi dobře," řekla. Konkrétně k primátorovi se vyjádřit nechtěla. "Chci to nejprve řešit s krajským předsednictvem," dodala.

Autoři | Foto Jan Král

Štítky Liberec, ANO 2011, Tibor Batthyány, koalice, primátor, Frýdlant, Jana Pastuchová, Jan Korytář, Andrej Babiš, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stranický život mi chybět nebude, říká Tibor Batthyány. O obnovu členství v ANO usilovat nebude  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.