Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Deset členů ze zrušených organizací ANO na Liberecku chce zpět

Deset členů místních organizací ANO v Liberci a Frýdlantu, o jejichž zrušení rozhodlo před Vánoci předsednictvo hnutí, chce být znovu členy. Jde zhruba o třetinu lidí, kteří v místních organizacích už působili. Žádají o znovupřijetí do hnutí. Volají ale i zcela noví zájemci a ptají se, jak postupovat. Po zasedání krajského výboru ANO v Libereckém kraji to dnes řekla místopředsedkyně pověřená řízením krajské organizace a poslankyně Jana Pastuchová.

Krajské předsednictvo chce obě zrušené místní organizace v co nejkratší době obnovit, bude to ale podle Pastuchové až po Novém roce. Hlavním důvodem jejich zrušení bylo dlouhodobé porušování stanov a poškozování dobrého jména hnutí na veřejnosti. "Sledovali jsme dění v místních organizacích na Liberecku dlouhou dobu, snažili se ho řešit, a to bohužel i během krajských voleb. Nakonec jsme se na základě podnětů z místních organizací i od jednotlivých členů rozhodli zasáhnout razantně. A já jsem přesvědčený, že čas ukáže, že to bylo dobré rozhodnutí," doplnil místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek.

Zrušením obou místních organizací přišlo o členství v ANO v Liberci a Frýdlantu dohromady 31 lidí. Možnost znovu požádat o přijetí mají podle Pastuchové všichni. První žadatele o znovupřijetí za členy začne krajské předsednictvo vyhodnocovat ihned po Novém roce, doplnila. "Podle stanov má o svém rozhodnutí v co nejkratší době informovat také hlavní kancelář hnutí. Hlavním cílem je mít opět funkční a otevřené organizace, které budou pracovat v souladu se stanovami a Morálním kodexem hnutí," uvedla Pastuchová.

Mezi těmi, kdo 20. prosince o členství v ANO přišli, je i liberecký primátor Tibor Batthyány. Zpět se nehlásí. "Zatím mi nic nepřišlo, že bych členem nebyl. Opíráme se o jednu tiskovou zprávu z centrály, ale tím už poněkolikáté porušují stanovy," řekl dnes Batthyány. Primátor už dostal nabídky z jiných stran, zatím o nich však neuvažuje. "Rozhodně se tím teď nechci zabývat, stranický život mi chybět nebude," dodal.

Organizace v Liberci a Frýdlantu nejsou první, které předsednictvo ANO zrušilo. V minulosti stejně skončily například oblastní a místní organizace v Karlových Varech, a to necelé dva měsíce po komunálních volbách na podzim 2014. Obě se potýkaly s vnitřními problémy a spory. Potíže na Karlovarsku ale pokračovaly i později, letos v březnu odešlo z ANO všech pět zastupitelů krajského města, kteří za hnutí byli zvoleni.

Loni v červnu předsednictvo ANO zrušilo oblastní organizaci v Ústí nad Labem. Část zastupitelů se totiž podílela na odvolání vedení města složeného ze zástupců ANO a hnutí PRO!Ústí. V listopadu 2015 byla zrušena místní organizace v Opavě, kde hnutí také získalo křesla v čele města, později se ale místní organizace rozdělila na dvě znesvářená křídla.

Autoři | Foto ANO

Štítky ANO 2011, Liberecký kraj, Jana Pastuchová, Liberec, Frýdlant, Vánoce, Jaroslav Faltýnek, Tibor Batthyány

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

winki winki

Vyhodíš je dveřmi a lezou oknem.

Sobota, 31. prosince 2016, 12:00Odpovědět

Deset členů ze zrušených organizací ANO na Liberecku chce zpět  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.